Esquerra Republicana té set dies per a acreditar la situació processal del diputat Toni Comín abans de decidir si manté o revoca la seva delegació de vot. Així ho ha acordat la Mesa del Parlament en la seva reunió d’aquest dimecres, que ha optat per requerir documentació addicional sobre la nova situació del conseller exiliat abans de prendre una decisió.

Enfront la petició de revocació del vot delegat que ha fet Ciutadans, el màxim òrgan del Parlament ha decidit donar una setmana al Grup Republicà per acreditar la nova situació. D’aquesta manera, Comín podria exercir de totes maneres el seu vot en el ple previst per aquesta setmana, per a explicar la conformació de Govern.

La situació jurídica dels consellers exiliats a Brussel·les va canviar després que la setmana passada la justícia belga rebutgés la petició d'extradició emesa per l'Estat espanyol. Fins aquell moment estaven a disposició de les autoritats judicials d'aquell país i amb mesures cautelars, i això va permetre que Comín delegués el seu vot comparant-ho amb la situació dels presos.

El PSC ja ha anunciat que presentarà una petició de reconsideració contra aquesta decisió, perquè la revisió de la delegació sigui feta abans de divendres, quan hi ha previst un ple. Consideren que, si no es resol abans, les votacions d’aquell dia podrien generar problemes legals.

Des de Ciutadans s’ha criticat que no s’ha dit què passarà si Comín decideix no acreditar-ho. Lamenten que “s’ha deixat en mans de l’interessat” la voluntat d’acreditar la seva situació.