A una setmana de la constitució de les Corts espanyoles, la nova configuració de les cambres comença a estar pràcticament enllestida. Després de situar Miquel Iceta com a president del Senat, si supera el bloqueig, és el torn del Congrés. El PSOE ja està tancant l’acord sobre la Mesa, que molt probablement deixarà fora els partits independentistes catalans i el PNB.

Ara mateix, segons fonts del PSOE, el plantejament és el següent: tres membres del PSOE, dos per a Unidas Podemos, dos per al PP i dos per a Ciutadans. L’objectiu és una Mesa “de majoria progressista” i “representativa”. Però d’aquesta representativitat en quedarien fora grups com ERC, que ara disposa de quinze diputats al Congrés. La negociació va a càrrec de la portaveu socialista Adriana Lastra.

Segons la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo, que aquest dilluns ha recollit l’acta de diputada, a la Mesa “no hi han de ser tots els partits”, sinó aquells que es posin d’acord. Juntament amb la del Senat, es constituirà el proper dimarts 21 de maig. Encara avui és una incògnita qui presidirà el Congrés, tot i que moltes travesses apunten justament cap a Calvo.

Per altra banda, davant del possible veto a Miquel Iceta, a Moncloa ho tenen clar: no hi haurà cap concessió a l’independentisme. Així ho han garantit aquest dilluns fonts del govern espanyol en funcions, a tres dies de la votació al Parlament. “No negociarem. Mai, res”, insisteixen des de l’executiu socialista.