A Moncloa ho tenen clar: no hi haurà cap concessió a l’independentisme a canvi de la designació de Miquel Iceta com a senador i president del Senat. Així ho garanteixen aquest dilluns fonts del govern espanyol en funcions, a tres dies de la votació al Parlament. “No negociarem. Mai, res”, insisteixen des de l’executiu socialista, que assegura que ERC ha de respectar la tria feta per Pedro Sánchez i, per tant, no vetar-la.

Aquest dissabte, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, no tancava la porta a facilitar l’elecció del primer secretari del PSC com a senador perquè esdevingui d’aquesta manera president del Senat, però convidava els socialistes a fer un “gest” visitant els presos a Soto del Real.

És el nostre dret nomenar els nostres senadors, i volem que Iceta sigui senador”, repeteixen des del govern Sánchez quan se’ls hi pregunta. I assenyalen que, “en 40 anys de democràcia”, no ha passat que un partit veti els senadors de designació autonòmica d’una altra formació. “No ha d’haver-hi cap pla B”, avisen. Malgrat tot, contemplen tots els possibles escenaris i seguiran amb atenció el ple del Parlament d’aquest dijous.

A més, des de Moncloa creuen que el primer secretari del PSC és el president del Senat ideal. “Un polític com Iceta, que sempre ha dit que cal recomposar la política, és el perfil perfecte per a presidir la cambra alta”, reivindiquen fonts del govern espanyol.

Tampoc no està tancada la presidència del Congrés de Diputats, posició per a la qual sona la vicepresidenta Carmen Calvo. “Ho estem acabant de tancar, pendents també del que passi al Parlament”, asseguren des de l’executiu de Pedro Sánchez. El que sí que contemplen és una Mesa de majoria progressista, però sense presència de partits independentistes.