Hi ha capítols que es fan difícils de tancar i les llicències per edat, que permeten a treballadors cobrar sense anar a treballar en els últims anys de la vida laboral, n'és un d'ells. El passat mes de febrer tots els grups van arribar a dos acords. El primer, eliminar-ho del Règim Intern del Parlament per sempre més. El segon, donar-se de termini fins a l'1 d'abril per gestionar la situació de les persones que ho gaudeixen en l'actualitat i de les que ho tenen concedit però encara no ho gaudeixen. La primera qüestió es va dur a terme, però la segona a dos dies per vèncer el termini, no està solucionada i ara els grups han acordat allargar el termini fins al 17 de juny.

Així ho han decidit la Mesa i la Mesa ampliada celebrades aquest dimarts, donant dos mesos i mig més de marge a la negociació amb el Consell Personal, malgrat no sigui un requisit imprescindible, segons avalen els informes dels lletrats. Els grups però argumenten que s'ha prioritzat la negociació col·lectiva. Així doncs a hores d'ara hi ha 21 persones que estan gaudint aquest privilegi mentre que n'hi ha 12 que el tenen concedit però que encara no el gaudeixen. Aquest dijous la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) ratificarà el nou calendari. Segons han explicat fonts de la Mesa, durant el període transitori fins que hi hagi una decisió final se suspenen les llicències per edat que s'havien de començar a aplicar en les pròximes setmanes.

Encara no s'ha obert la negociació

En la Mesa de la setmana passada els grups van assegurar als periodistes que estaven treballant en base a informes i que estaven convençuts que trobarien una solució abans de l'1 d'abril. Malgrat això ara han reconegut que se'ls ha tirat el temps a sobre i que encara no han obert formalment la negociació amb els treballadors. El secretari primer de la Mesa, Ferran Pedret, i la secretària segona, Aurora Madaula, seran els membres encarregats de l'àrea de personal i, per tant, els que estaran més al cas del procés de negociació tot i que no tenen per què assistir a totes les reunions.

La Mesa no ha explicat quina és la proposta inicial que plantejaran als treballadors. L'informe jurídic firmat pel lletrat Antoni Bayona, encarregat per la Mesa, obre la porta a retirar les llicències per edat als que ja no van a treballar al Parlament. Argumenta que el "principi d'irretroactivitat només garanteix les percepcions rebudes pels beneficiaris de les llicències per edat però no es projecta sobre el dret a mantenir les condicions de la llicència de cara al futur quan s'ha produït un canvi normatiu". També hi ha un altre informe, signat pel lletrat Ferran Domínguez, que només parla del cas dels 12 treballadors que van demanar la llicència per edat el 2021 i que encara no se'ls hi aplica.

Sigui com sigui, i malgrat fonts parlamentàries han assegurat que això no condiciona la seva decisió, a finals de febrer es va conèixer que el personal del Parlament es va dirigir a un despatx d'advocats, el Col·lectiu Ronda, per adoptar accions legals contra la cambra per la decisió de revocar les llicències per edat. En un comunicat per explicar-ho, van argumentar que amb la decisió de suprimir les llicències "es transforma en paper mullat el principi de negociació col·lectiva i el dret de la llibertat sindical".