La Mesa del Parlament ha tornat a acceptar que l'exconseller de Cultura, l'exiliat Lluís Puig, torni a delegar el seu vot per al ple d'aquesta setmana, el primer que serà totalment presencial des de l'inici de la pandèmia de la covid-19.

Puig havia presentat una petició per delegar el seu vot, igual que tres diputats més: Mònica Palacín (ERC), Laia Estrada (CUP) i Jordi Jordan (En Comú Podem); aquests dos últims de baixa per maternitat i paternitat.

Fonts parlamentàries han explicat que el vot delegat de Puig s'ha aprovat amb el vot favorable de les formacions independentistes i el contrari del PSC. De fet, els socialistes ja van portar aquesta mesura al Tribunal Constitucional, que ara fa unes setmanes la va admetre a tràmit. Tanmateix, des del PSC no saben els terminis temporals en què s'acabarà pronunciant el tribunal.

No contents amb això, els socialistes han demanat que es reconsideri la decisió de la Mesa, cosa que obliga a celebrar una nova reunió i a convocar la Junta de Portaveus abans que comenci el ple d'aquesta tarda, previst per a les 15h. Tanmateix, res fa preveure que els grups independentistes cedeixin i, amb tota probabilitat, l'exconseller podrà votar aquesta tarda.

En l'escrit, els socialistes han al·legat que els motius que Puig demana per delegar el seu vot "no es troba en les situacions expressament previstes pel Reglament per permetre la delegació de vot".

 

Posteriorment, la Mesa ha tombat les peticions de reconsideració del mateix PSC, Vox, Ciutadans i el PPC contra la delegació de vot de l'exconseller.

Els retrets de Borràs

La mateixa presidenta del Parlament, Laura Borràs, ja va blasmar el moviment dels socialistes d'involucrar —un cop més— el TC en l'activitat parlamentària catalana. "Aquesta és la realitat de l’agenda pel reencuentro: hi ha qui continua judicialitzant i atacant els drets polítics dels diputats electes davant del Tribunal Constitucional. El meu compromís continua essent la defensa d’aquests drets fonamentals", va escriure en un tuit.

El PSC ja va respondre el mateix dia a través de la seva portaveu, Alícia Romero, que va advertir que una sentència del TC "diu que no poden votar persones que tenen una ordre de detenció". "I aquest és el cas de Puig, per tant no hauria d'haver votat", va afirmar. "No pot ser que el Parlament se salti les lleis i no compleixi les sentències", va afegir.

"La presidenta Borràs pot fer tots els tuits que vulgui. Però pensem que el que hauria de fer és fer de presidenta del Parlament i de tots els seus diputats. Molts ens sentim exclosos de la seva actuació com a presidenta de la Cambra", va indicar amb contundència.

Aforament del 100%

L'aforament del 100% a la Cambra catalana arriba després que ahir es rebés l'aval de la Generalitat. Tot i que els 135 diputats podran ser a l'hemicicle alhora i es retiraran les mampares que separaven alguns espais, la mascareta serà obligatòria al saló de plens i es recomana evitar aglomeracions i una bona higiene de mans.

 

Imatge principal: l'exconseller de Cultura exiliat a Bèlgica, Lluís Puig, en una imatge d'arxiu / Foto: ACN