El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona celebrarà, demà 3 de juliol, una conferència en línia amb el títol de La relevancia constitucional del ministerio fiscal. El principal ponent és Javier Zaragoza, fiscal de sala del Tribunal Suprem durant el judici al procés, motiu que ha aixecat tensions entre lletrats que rebutgen la seva presència. 

Més de 20 col·lectius rebutgen el convidat

Si en un comunicat fet públic aquest dilluns diversos col·lectius d'advocats consideraven "una vergonya" que per parlar de la rellevància constitucional del ministeri fiscal es convidi Zaragoza, avui és la Secció de Llengua del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona —adherint-se a la Comissió de Dones i a la Comissió de Defensa— que rebutja la intervenció del fiscal perquè en el judici als líders del procés "es van vulnerar els drets lingüístics d'acusats i testimonis" que la Fiscalia "hauria de garantir per ser la seva funció la protecció dels drets de la ciutadania".

"Des de la Secció de Dret Lingüístic recordem que en el judici del procés s’han vulnerat, entre altres drets, els drets lingüístics dels acusats i testimonis, amb l’assentiment del ministeri fiscal. La Secció de Llengua de l’Icab, en reunió extraordinària, ha acordat adherir-se als comunicats de la Comissió de Defensa dels Drets de les Persones i de la Comissió de Dones, per rebutjar la invitació del Fiscal Sr. Javier Zaragoza al Congrés de l’Advocacia de Barcelona", explica la missiva.

L’anunci de la conferència ha provocat el rebuig d’una majoria de l’advocacia catalana. En un comunicat fet públic aquest dilluns, diversos col·lectius d’advocats consideren “una vergonya” que per parlar de la rellevància constitucional del ministeri fiscal es convidi “l’home que ha transgredit una i altra vegada allò que esdevé essencial per a qualsevol fiscal: la defensa dels drets de la ciutadania”.

Els advocats descriuen Zaragoza com un fiscal que va actuar per "canviar radicalment els fets en el procés contra els líders socials i polítics catalans". Recorden també que com a professional del dret "es va negar a que se seguís la investigació de les tortures produïdes a Guantánamo" i que es va "oposar al processament de tres militars dels Estats Units imputats per l’assassinat del càmera José Couso l’abril de 2003". En un repàs de la seva trajectòria, la missiva recorda que Zaragoza va ser convidat pel govern de Netanyahu per haver aconseguit esborrar la fitxa policial del primer ministre israelià, que va provocar l'arxivament d’una investigació en curs per presumptes delictes de tortures i lesa humanitat en el cas Flotilla de la libertad. "Un home, per tant, que no creu en la defensa dels drets humans i les llibertats i que es postula, una vegada i una altra, com a contrari acèrrim a la justícia universal, que considera que ha de ser sistemàticament burlada", conclouen els firmants.

Zaragoza va tenir un paper destacat en el judici de l'1-O, en què va defensar les tesis més dures, negant l'existència de presos polítics i argumentant que es va cometre un "cop d'Estat".