Una setmana després que els departaments de Salut i d'Empresa i Treball anunciessin un curs massiu perquè els professionals sanitaris de Catalunya aprenguin el català de franc i en horari laboral, més de 1.500 treballadors s'han apuntat a aquestes sessions. En total, hi estan cridats més de 2.700 professionals i, per tant, aquesta xifra representa més de la meitat de l'objectiu. L'encarregat d'anunciar-ho ha estat el mateix conseller de Salut Manel Balcells al Parlament, preguntat per part d'Esquerra Republicana sobre les mesures que s'han pres per garantir que la població catalana pugui ser atesa en català. Amb tot, cal recordar que el coneixement de la llengua pròpia del país és un requisit per treballar a la sanitat pública catalana, però no sempre ha estat així. El mateix conseller va reconèixer que "segurament hem estat laxos", unes afirmacions que van fer enfadar part de la població, que ha vist com no havia pogut ser atesa en la seva llengua en els últims anys. 

Aquests cursos es duran a terme entre el pròxim mes de març i fins al novembre d'aquest 2024 i les classes s'impartiran en línia i durant l'horari laboral, a banda de ser de franc, amb l'objectiu de posar-ho fàcil als professionals que es vulguin apuntar a les classes. Segons van detallar els consellers de Salut i Empresa i Treball, tindran una durada de 100 hores i es dividiran els professionals en tres nivells. Un cop acabat el curs es permetrà acreditar els coneixements del nivell B1, B2 i C1, tot i que és aquest últim el nivell que, teòricament, s'exigeix als treballadors que vulguin una plaça a la sanitat catalana. 

La poca flexibilitat dels cursos, un problema per aprendre el català 

Pocs dies abans que el Govern anunciés aquesta iniciativa, que ha començat amb èxit amb més de 1.500 inscrits, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya va fer pública una enquesta on revelava que només un 48% d'aquests emprava el català habitualment per comunicar-se amb els pacients. Així, poc més de la meitat de metges s'adrecen en primer terme en català als seus pacients, i sis de cada deu el canvien automàticament si la resposta és en castellà. A més, l'ús del català és especialment baix entre les generacions joves de metges, sobretot a la franja de 30 a 45 anys, un grup d'edat que concentra els percentatges més elevats de metges nascuts fora de Catalunya, especialment a països de fora de la Unió Europea.

Tot i revelar aquest baix percentatge de l'ús del català, l'estudi dels Col·legis, dos de cada tres metges que són de fora del país volen millorar les seves competències, assenyalant que la manca d'oferta prou flexible suposava un problema a l'hora d'aprendre'l, fet que es resol amb els cursos que planteja el Govern. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!