En el seu tour europeu de comiat i ja com a canceller en funcions, Angela Merkel ha fet parada a Espanya on ha estat reconeguda amb el Premi Europeu Carles V a mans del Felip VI. Cuacos de Yuste (Càceres), el poble on es lliura el guardó, ha sortit al carrer per rebre la líder, que ha centrat el seu discurs en la Unió Europea y el seu futur:  "Estic profundament convençuda: Europa és una sort per a tots nosaltres: una sort que podem i hem de preservar i de continuar dissenyant".

En rebre el premi, Merkel ha reclamat "una Europa més sobirana i més autònoma i saber actuar més ràpidament que ara". La cancellera ha fet referència als recursos, al temps i als diners, i no només durant temps de "crisi". Segons la seva opinió hem d'actuar i prendre decisions conjuntes "més ràpid que en el passat. I també hem de ser capaços d'actuar amb solidaritat".

El president del govern, Pedro Sánchez, Angela Merkel amb el rei Felip VI, lliura premis Carles V, Cuacos de Yuste, Càceres - EfeEl Rei lliura Angela Merkel el Premi Europeu Carles V davant de la mirada de Pedro Sánchez / Efe

En aquest sentit, Merkel ha recordat que "el nostre fonament de valors és la base de la nostra credibilitat per poder tenir influència i pes davant d'altres països. Els nostres valors són pol d'atracció i part de la nostra projecció al món". I és que la Unió Europea és "un símbol que la cooperació, el respecte i la tolerància porten a la pau, a la llibertat i el benestar."

Situació de Polònia

La líder alemanya, després de dedicar unes paraules a la situació dels refugiats afganesos i l'amenaça de la Xina, ha advertit sobre l'ascens de l'extrema dreta per tot el continent: "des de fa temps ja hi ha forces centrífugues a la UE que neixen quan el poder de cohesió dels valors comuns es torna fràgil, quan les expectatives posades a la UE no es compleixen". 

 Sense referir-se a Polònia directament, Merkel ha manifestat que "quan els interessos nacionals a curt i mitjà termini s'anteposen al benefici del projecte comú europeu o la base jurídica europea, acabarem tenint problemes.

Doctrina Merkel

Per la seva part, Felip VI ha volgut lloar el seu "esperit científic, la seva aguda capacitat analítica, la seva coherència i la seva capacitat de compromís allunyada de protagonismes i dels extrems li han permès assolir consensos i trobar solucions equilibrades". Així ho ha dit en el lliurament d'aquest guardó que concedeix l'Acadèmia Europea i Iberoamericana de Yuste.

Aquest premi suposa un "reconeixement a una precursora", que "va aspirar des dels seus inicis en la política a fer canvis de gran profunditat, que no va adoptar posicions conformistes, i qui va buscar sempre solucions constructives, a qui ha deixat, sense cap dubte, un important llegat europeu", ha apuntat el monarca. En aquest sentit, ha assenyalat que si avui "calgués parlar d'una 'doctrina Merkel', aquestes serien només algunes de les seves senyes d'identitat".

Tres grans crisis

Felip VI s'ha desfet en elogis a l'excancellera, destacant que els últims 16 anys de lideratge "tan personal, tan especial" de Merkel "passaran a la història amb majúscules de la UE i de l'Ordre Internacional". Angela Merkel "representa l'esperit de la millor Europa unida", ha recuit.

Tal com ha recordat el rei, el seu mandat al capdavant de la cancelleria alemanya s'ha prolongat durant 16 anys en què ha exercit la seva responsabilitat "anteposant el compromís a l'enfrontament i considerant-se una "empleada de l'Estat". Aquell període de temps comporta una "enorme dificultat i intensitat", que es resumeix, ha apuntat "quatre complexes legislatures" en les quals, a més, ha hagut de fer front a "tres grans crisis internacionals".

En la imatge principal, Angela Merkel amb el rei Felip VI / Efe