La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha defensat la diplomàcia cultural com a eina de projecció exterior i ha refermat el compromís del Govern per seguir impulsant iniciatives en aquest sentit. Així ho ha afirmat en el segon dia del seu viatge institucional al Japó, on ha visitat l'exposició 'Gaudí i la Sagrada Família' al Museu d'Art Sagawa de Moriyama, que es podrà visitar fins al març de 2024. La consellera ha utilitzat la mostra a tall d'exemple de l'acció exterior del Govern, però també els actes de promoció gastronòmica com el que organitzarà Prodeca la setmana que ve i que Serret inaugurarà dilluns des de Tòquio. Serret ha visitat l'exposició acompanyada per la delegada del Govern al Japó, Mònica Castellà, destacant que el seu treball ja ha donat fruits, com l'anunci de l'acord bilateral que el Govern signarà amb l'executiu de Kyoto.

L'exposició de la Sagrada Família al Japó

L’exposició és organitzada per la Basílica de la Sagrada Família i la cadena japonesa NHK i es va estrenar el Museu d’Art Modern de Tòquio (MOMAT). Es tracta d’una instal·lació que ha tingut un gran èxit de públic convertint-se en la sisena exposició més visitada de la història del prestigiós museu, amb gairebé 300.000 visitants. “És un gran exemple de la capacitat de projecció a l’exterior de Catalunya, de la diplomàcia cultural que fem el conjunt de la societat catalana”, ha apuntat Serret. Tanmateix, ha afirmat que "l’acció exterior catalana la lidera el Govern, però la fem entre tots". 

Serret ha remarcat la tasca que està fent la nova delegada del Govern al Japó, Mònica Castellà i Pujadó. Ha recordat que la seva feina ja ha donat fruits i ha posat com a exemple l’anunci d’acord bilateral que el Govern signarà amb l'executiu de Kyoto. "Amb la presència física estable serem capaços de donar més confiança i generar més complicitats. No només en l'àmbit institucional, sinó amb tots els actors econòmics, de recerca o culturals”, ha assegurat. En aquest sentit, ha remarcat que l’impuls de la delegació Catalunya consolidarà encara més les relacions amb el Japó que són històriques i es concreten amb el Pla Japó.

Acord bilateral entre Catalunya i el Japó

El Govern signarà un acord de col·laboració bilateral amb el govern de Kyoto, el primer d'aquestes característiques entre Catalunya i el Japó. Així ho han acordat els dos territoris en el marc d'una reunió d'alt nivell celebrada a la prefectura nipona entre la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret; el governador de Kyoto, Takatoshi Nishiwaki, i el vicegovernador, Akimasa Yamashita. Per la dirigent republicana, les accions de col·laboració entre les dues parts viuran un "punt d'inflexió" amb l'obertura de la delegació del Govern al Japó, amb seu a Tòquio. Segons les previsions de l'executiu, l'oficina estarà plenament operativa a partir de la primera meitat del 2024.

Serret apuntava aquest divendres que l'objectiu de l'acord "és reforçar totes aquestes aliances que hem anat teixint els últims anys en els àmbits de la innovació i les tecnologies emergents i disruptives, en el procés de descarbonització i en l'aposta per l'hidrogen verd". A més, la consellera va destacar les oportunitats en les "relacions comercials" en àmbits com la salut, la biotecnologia, la gastronomia i l'alimentació.  El viatge institucional de Serret al Japó va començar aquest divendres i s'allargarà durant quatre dies.