Meritxell Borràs ha tornat al Parlament de Catalunya, on ha defensat la seva idoneïtat per dirigir l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades en la seva compareixença com a candidata a aquest òrgan: "Crec que soc adequada perquè es necessiten tres elements que tinc: capacitat de lideratge, coneixement de l'àmbit d'actuació i de la normativa de protecció de dades." Durant la seva intervenció aquest dilluns davant de la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament, qui fos consellera de Governació, Administració Pública i Habitatge ha explicat que "ser el més expert en la matèria no significa que sigui la persona més adequada, sinó que tenir capacitat d'escolta i de feina amb els professionals també és un tema molt rellevant" i ha subratllat el seu coneixement de l'Administració Pública. Borràs és una més entre els candidats per dirigir els òrgans que es van renovar després d'un acord entre Junts, ERC i PSC entre crítiques de Vox, els comuns, Cs i la CUP a aquests partits per adoptar una dinàmica d'"intercanvi de cadires" en l'assignació dels càrrecs pendents.

"Intercanvi de cadires"

Per exemple, el diputat dels comuns Lucas Ferro, ha criticat a PSC, ERC i Junts que "el repartiment de càrrecs hagi estat segons criteris d'afinitat política" i ha titllat els nomenaments d'excessivament vergonyosos i de falta de respecte. Des de Ciutadans s'han manifestat en la mateixa línia: Anna Grau ha definit l'activitat parlamentària d'aquest dilluns com "un teatret o un dret a la rebequeria" dels partits que no han participat en l'acord, a més de recriminar el paper de Meritxell Borràs durant l'1-O i el cens electoral universal que hi va haver per a aquesta votació amb dades de la ciutadania catalana. En nom de Vox, el diputat Andrés Bello ha mostrat el seu escepticisme respecte  al fet que l'organisme exerceixi amb independència sota el lideratge de Meritxell Borràs i ha afirmat que el seu nomenament "es tracta simplement de donar una jubilació daurada a una persona lleial al colpista senyor Puigdemont a costa dels contribuents catalans".

La líder de la CUP a la Cambra catalana, Dolors Sabaté, també s'ha posicionat "en contra de com s'ha fet tota l'adjudicació de càrrecs" i ha considerat que és una mala pràctica que posa en dubte les eleccions.

ERC, Junts i PSC, a favor

El socialista Òscar Ordeig ha demanat a l'exconsellera de garantir l'autonomia i la independència de l'òrgan i l'ha exhortat a exercir el càrrec "sense ingerències ni vacil·lacions", fet al que la candidata s'ha compromès en una intervenció posterior. La diputada d'ERC Jordina Freixanet ha criticat el retard en la renovació dels càrrecs i ha afirmat que si ara es fan "és perquè la principal força del Govern i la principal força de l'oposició tenen voluntat d'avançar". Per la seva part, Glòria Freixa (Junts) ha posat de relleu l'experiència i les habilitats de l'exconsellera i ha destacat la seva "capacitat de lideratge, coneixement del món local i coneixement en matèria de protecció de dades".

El passat 9 de juny de 2021, tant Mertixell Borràs com Carles Mundó i Santi Vila van complir la pena de vint mesos d'inhabilitació que els va imposar el Tribunal Suprem per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional en el procés.