Més explicacions. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha advertit avui a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que les seves paraules sobre el cas de l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà són, per ara, insuficients. Borràs ha fet aquest matí les seves primeres explicacions públiques en una entrevista a Rac1 després que el divendres el Butlletí Oficial del Parlament anunciés la baixa de Juvillà, culminant així tota una setmana embolicada a la Cambra catalana. Mena ha estat clar: “Borràs té el dret a fer totes les entrevistes que consideri, però calen explicacions en seu parlamentària”. Així, ha avisat que els diputats del Parlament i la ciutadania de Catalunya han de saber què va passar la setmana passada amb total transparència, per la qual cosa la presidenta ha d’explicar-se a la Cambra catalana.

“El que ha passat és molt greu, ens ha mentit a tots i a totes, a la ciutadania, però també als diputats i a les diputades”, ha lamentat. En aquest sentit, el portaveu dels comuns ha rebutjat permetre que el Parlament pateixi un “desgast institucional i descrèdit”. És per això que ha considerat que Borràs no pot limitar-se a donar explicacions a la Junta de Portaveus de la Cambra catalana perquè es tracta d’un “espai tancat”, sinó que ha de fer-ho en una comissió parlamentària o durant el Ple. Ara bé, s’ha mostrat cautelós sobre la possibilitat de demanar la seva dimissió: “Volem escoltar Borràs en seu parlamentària, però després de les explicacions no descartem cap dels escenaris”, ha dit ella.

 

La setmana passada, els comuns van votar juntament amb els partits independentistes per protegir l’escó de Pau Juvillà fins que la sentència del Tribunal Suprem en la seva contra fos ferma, però finalment l’acta del cupaire va ser retirada abans d’arribar a aquesta situació. Mena ha reconegut que no sap si Borràs tenia alguna alternativa a acatar la resolució de la Junta Electoral Central, però ha dit que l’única opció que no podia triar era la de “mentir”. Avui mateix, la presidenta del Parlament ha atribuït a la manca d'unitat d'ERC i la CUP amb l'estratègia que ella apuntalava que no pogués emparar-se Juvillà fins al final: "Som aquí perquè no s'ha volgut col·lectivament anar fins a les últimes conseqüències".

Els diputats d’UPN, “comprats” pel PP

Joan Mena també s’ha pronunciat sobre la reforma laboral, que va aprovar-se la setmana passada al Congrés dels Diputats per la mínima i amb tensió fins a l’últim sospir. Si bé la Unió del Poble Navarrès havia afirmat prèviament que votaria a favor de la llei, els seus diputats finalment van rebutjar la proposta a la Cambra baixa. Així, el portaveu dels comuns ha assegurat que tots dos van ser “comprats” pel Partit Popular. Més enllà, també ha criticat el PP per caure en un “espiral de negacionisme democràtic” després d’atacar la presidenta del Congrés per no permetre repetir la votació quan un dels diputats populars va equivocar-se en la direcció del seu vot. “És legítim estar en contra de la coalició, però no és legítim que per tapar els seus propis errors ataquin els fonaments més bàsics de la democràcia”, ha explicat.

I sobre el vot negatiu d’ERC, ha demanat als republicans que reflexionin sobre aquesta decisió, que ha titllat d’irresponsable. “No entenem que Esquerra no ens hagi acompanyat en aquesta transformació”, ha dit. La setmana passada, la líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, va culpar els republicans d'un allunyament precisament per la votació de la reforma laboral. Però Mena s’ha mostrat decidit a reconstruir ponts entre totes dues formacions com abans possible: “Continuarem treballant perquè la majoria progressista i plurinacional pugui fer avançar el país”. En aquest sentit, continuaran exercint el seu paper d’oposició al Parlament, però obrint la porta a negociar amb Esquerra Republicana quan faci falta.