Nou episodi polèmic al Congrés dels Diputats. Una vegada més, la presidenta de la cambra, Meritxell Batet (PSC), ha retirat la paraula a una diputada per parlar en llengua catalana a la tribuna de l'hemicicle. En aquest cas, la censura l'ha patit la diputada de Junts per Catalunya, Pilar Calvo, que estava defensant la posició del seu grup parlamentari amb relació a una moció d'Esquerra Republicana sobre la nova llei audiovisual. Calvo ha iniciat la seva intervenció traslladant una felicitació a Carla Simón i tot l'equip de la pel·lícula 'Alcarràs', que aquest dimarts ha estat escollida com a candidata al premi de millor pel·lícula estrangera als Oscar.

Després d'aquesta prèvia, Pilar Calvo ha recordat que "justament tocava parlar de producció independent, la que havia de protegir la llei de l'audiovisual perquè són els productors independents els que més defensen la diversitat cultural i lingüística". La representant de Junts ha lamentat, però, que "el govern espanyol va desvirtuar el concepte de productor independent i, per a més inri, ha posat una catifa vermella als inversors americans, als seus estudis i plataformes". En aquest moment, la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, ha interromput el discurs de Calvo per traslladar-li que el que estava passant era "una reiterada vivència" i que li havia de demanar que continués el seu discurs "en la llengua comuna castellana, que és la d'ús i treball en aquest Congrés dels Diputats". Calvo ha recordat que un dels acords de la darrera reunió de la taula de diàleg era l'ús del català i altres llengües cooficials a les cambres legislatives, una afirmació que ràpidament ha tallat Batet per avisar-la que "no entrés en debat amb la presidència".

"No entri en polèmica amb la presidència"

"Li demano que si vostè vol intervenir en el debat d'aquesta iniciativa, continuï la seva intervenció" en castellà, ha subratllat Meritxell Batet. Pilar Calvo ha reprès el seu discurs en català i, en pocs segons, la socialista ha tornat a tallar el micròfon de la tribuna per cridar la diputada a l'ordre i li ha tornat a insistir que "si vol aportar alguna cosa al debat, faci-ho en la llengua comuna d'ús i treball del Congrés, tal com s'estableix al reglament de la cambra, reglament que l'obliga a vostè i a mi". Calvo ha contestat que és un "reglament que no prohibeix l'ús del català", i Meritxell Batet ha persistit: "No entri en polèmica amb la presidència de la cambra". La presidenta de l'hemicicle ha fet una segona crida a l'ordre. Posteriorment, la diputada Pilar Calvo ha tornat a parlar en català i Batet l'ha avisat per tercera vegada, fet que implica que els diputats han d'abandonar el faristol d'oradors.