L’expresidenta del Congrés dels Diputats Meritxell Batet ha decidit abandonar la política i ha renunciat a l'acta com a diputada a la cambra baixa. La seva renúncia arriba setmanes després que la socialista comuniqués al seu partit que renunciava a repetir com a presidenta del Congrés. En un fil de piulades al seu compte de Twitter, valora que "és el millor moment per deixar la política activa" després dels bons resultats del PSC a les passades eleccions generals del 23-J, en què ella era la cap de llista dels socialistes catalans. "Tinc satisfacció per la feina feta i pel deure complert", ha manifestat a les xarxes socials. 

El seu comunicat de comiat fa esment al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb qui és conegut que manté una bona relació. Així, ha reivindicat que el líder dels socialistes espanyols hagi "confiat" en ella durant els darrers anys. També ha tingut paraules d'agraïment per a l'actual primer secretari del PSC, Salvador Illa. "Han estat 19 anys intensos com a diputada al Congrés, ministra del govern espanyol i presidenta" de la cambra, ha remarcat a la xarxa social actualment anomenada 'X'. 

"Me'n vaig amb l'orgull d'haver servit un projecte col·lectiu que busca, per sobre de tot, millorar la vida de les persones i transformar la societat, un projecte al qual m'he lliurat en cos i ànima i que continuaré servint allà on vagi", ha dit. També s'ha mostrat "convençuda" que en les pròximes setmanes Pedro Sánchez tornarà a ser escollit nou president del govern espanyol i liderarà "avenços i reformes que la societat espanyola necessita". "Ha sigut un honor i un privilegi", ha sentenciat. 

Amb la renúncia de Batet, ara caldrà que corri la llista per Barcelona i, previsiblement, entrarà a la cambra baixa el número 20 dels socialistes, Ángel Ayala. A la candidatura del PSC per Barcelona, després de Batet, es va presentar com a número dos el president del partit i ministre de Cultura en funcions, Miquel Iceta. La ministra de Transports en funcions, Raquel Sánchez, va ser la número tres.

Salvador Illa no ha trigat gens a reaccionar al comiat de Batet i li ha agraït el "compromís, rigor i tarannà generós i dialogant". "Sempre seràs un actiu per al socialisme", ha assenyalat el líder dels socialistes catalans en una altra piulada a la xarxa social d'Elon Musk.

Ministra de Política Territorial i presidenta del Congrés dels Diputats

Batet va encetar la seva etapa com a presidenta del Congrés el maig del 2019, després de les eleccions generals del 28 d'abril d'aquell any. Va mantenir-se al càrrec mesos després, quan es van haver de constituir unes noves Corts a conseqüència de la repetició electoral del 10-N. Va deixar d'ostentar aquest càrrec quan es van constituir les noves Corts el 17 d'agost passat, com a resultat de les eleccions generals del 23-J. Així, la catalana ha deixat pas a la socialista balear i expresidenta de la comunitat, Francina Armengol, al capdavant de la institució.

Com a presidenta del Congrés, Batet va encapçalar la cambra baixa més fragmentada de la història de la democràcia —amb presència de 19 partits polítics— i va viure l'entrada per primer cop de l'extrema dreta, amb la irrupció de Vox al parlamentarisme espanyol. L'etapa de Batet també va estar marcada per la pandèmia del coronavirus, la suspensió de l'activitat al Congrés i l'adopció de mesures extraordinàries. Abans d'esdevenir la tercera autoritat de l'estat espanyol, Batet va exercir com a ministra de Política Territorial durant els anys 2018 i 2019 en el govern en solitari del PSOE, format després de la moció de censura contra el popular Mariano Rajoy. La socialista va assumir el càrrec quan el conflicte entre Catalunya i Espanya estava en el punt d'ebullició, pocs mesos després de l'1-O i de l'aplicació del 155.