La presidenta del Congrés i cap de llista del PSC a les eleccions del 10-N, Meritxell Batet, considera que "ERC s'ha de preguntar què fa mantenint Quim Torra" al capdavant de la Generalitat, ja que les polítiques del Govern i el que "diuen defensar" els republicans no concorden.

"ERC s'ha de preguntar què fa mantenint Torra. És una pregunta que s'haurien de fer ells mateixos, si és un Govern que respon al que ells diuen defensar", ha assegurat en una entrevista amb Efe, en ser preguntada per si fer caure el president seria interpretat pels socialistes com una mostra de voluntat sincera de diàleg dels republicans.

I, referint-se a ERC, ha afegit: "Ells diuen que són d'esquerres, però és un Govern que no fa polítiques d'esquerres. Ells diuen que estan molt preocupats per la sanitat, l'educació i les polítiques socials, però la degradació de la sanitat, l'educació, la dependència i les polítiques socials a Catalunya és la més gran que ha patit qualsevol comunitat autònoma".

La candidata del PSC al 10-N ha defensat que els partits que integren el Govern haurien de convocar eleccions per "responsabilitat" política, ja que segons la seva opinió existeix un "clam" a Catalunya que diu "que aquest govern no mereix seguir governant".

"Que faci un pas al costat, que convoqui eleccions o dimiteixi", ha demanat la presidenta del Congrés a Torra.

Batet ha denunciat que els partits independentistes no tenen un "projecte" per al conjunt de la societat catalana i els ha recriminat que no hagin assumit "públicament" que la via unilateral no té recorregut.

En aquest sentit, ha avisat que qui plantegen "amnistia i referèndum" com eixos per a la pròxima campanya electoral estan "enganyant" els ciutadans, ja que són mecanismes "conjunturals" i "il·legals" que no serviran per resoldre el conflicte català.

"Plantejar una amnistia és enganyar la gent; les amnisties es produeixen en canvis d'un règim dictatorial a un democràtic (...). Parlar d'amnistia no té cap sentit i parlar de referèndum em sembla un engany de molt mal gust", ha aprofundit.

Per a la dirigent socialista, les propostes de JxCat i ERC només responen a interessos electorals i s'emmarquen en la seva pugna per l'hegemonia de l'espai independentista.

"És una enorme irresponsabilitat condicionar la política catalana per qüestions electorals", ha deplorat Batet, que ha destacat que la divisió independentista ja no es limita a la batalla entre JxCat, ERC i CUP, sinó que també dins aquestes formacions "hi ha distanciaments i contradiccions".

En aquest context, la número u del PSC per Barcelona el 10-N ha reivindicat que l'únic partit que té "propostes i projecte" és el Partit Socialista, situat entre els qui aposten per "referèndum i amnistia" i qui parlen de "Llei de seguretat nacional i de 155" per a Catalunya.

"El millor que li pot passar a Espanya és que el Partit Socialista segueixi governant, i perquè segueixi governant és fonamental que el PSC guanyi a Catalunya", ha resolt.

Aquesta postura de l'independentisme és el que, ha explicat, va fer que Sánchez preferís repetir eleccions abans que formar un govern feble basant-se en les forces secessionistes.

Segons Batet, aquesta elecció "desacredita amb fets" el discurs d'altres partits que acusen el PSOE de "voler governar amb els independentistes".

"Podria haver governat Espanya amb Unides Podem i amb els independentistes, i no ho va fer perquè va prioritzar tenir un govern estable, coherent i cohesionat que pogués fer front als reptes d'aquest país", ha subratllat.

Encara sobre possibles aliances després del 10-N, la candidata del PSC ha indicat que sembla "molt difícil" que Sánchez pugui arribar a qualsevol pacte amb Ciutadans, perquè defensa postures molt distants, una cosa que segons el seu parer es fa evident quan el líder de la formació taronja, Albert Rivera, parla de "ficar a la presó" els que intentin "trencar" Espanya.