Mequinensa ha convocat un acte en defensa del català davant l'ofensiva lingüística de Jorge Azcón, que ha amenaçat de retallar les ajudes a les llengües pròpies de la comunitat i eliminar el seu reconeixement a la llei de patrimoni. L'acte reivindicatiu començarà dissabte a les 11.00 hores amb una concentració a la plaça de l'ajuntament i, posteriorment, es traslladarà a la Sala Goya per llegir uns textos i fer-hi una actuació musical. Tot, en el marc de la commemoració de la Declaració de Mequinensa, ja que dissabte se'n celebren els 40 anys.

La Declaració de Mequinensa es va firmar l'1 de febrer del 1984 en un acte amb 17 alcaldes de la Franja i qui fou conseller de Cultura del govern d'Aragó, José Balda. El text va servir per assentar les bases del reconeixement, dignificació i ensenyament del català a les escoles de la Franja de Ponent. 40 anys després, l'ajuntament ha convocat tots els parlants de les llengües de l'Aragó i, per extensió, a tota la societat aragonesa perquè estem en un moment en el qual es torna a posar en dubte el reconeixement tant del català com de l'aragonès. 

Paral·lelament, i en el mateix context, més de 250 professors i investigadors de la Universitat de Saragossa han difós una carta contra l'ofensiva d'Azcón. Els professors l'acusen de vulnerar la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, ratificada per l'estat espanyol. "El comitè d'experts ha explicitat en diferents ocasions, l'última aquest any, la necessitat de supervisar i vetllar per al compliment de les obligacions adquirides per les autoritats espanyoles, mitjançant el reconeixement i la protecció del català i l'aragonès a l'Aragó", han recordat els acadèmics de la Universitat de Saragossa.

També han insistit en el fet que el català a l'Aragó rep el reconeixement i interès per part de la romanística internacional des de fa moltes dècades, alhora que és matèria docent a la Universitat de Saragossa, és present als graus de Filologia Hispànica, Estudis Clàssics i Estudis Anglesos, i manté una àrea pròpia al Departament de Lingüística i Literatures Hispàniques. Així mateix, han explicat que diversos investigadors de la universitat participen en projectes finançats en l'àmbit estatal que tenen com a objectiu l'estudi tant del català com de l'aragonès a la comunitat. "Sigui des de la perspectiva lingüística, històrica com social, els resultats són motiu de publicació de monografies i articles acadèmics en revistes d'alt impacte internacional", han subratllat.

250 professors en defensa del català

És per tot això que han volgut remarcar que el català i l'aragonès són part de la vida quotidiana de la universitat, tot afegint que ho són com a llengües de la plataforma virtual de gestió de la docència, de cursets d'estiu o de publicacions de l'editorial Prensas de la Universitat de Saragossa.

Finalment, han exigit el "reconeixement de la recerca desenvolupada a l'Aragó sobre la diversitat lingüística pròpia" i han denunciat els intents del govern del PP d'intervenir en la independència de l'Acadèmia Aragonesa de la Llengua. De fet, volen que es tingui en compte la Universitat de Saragossa en el "desenvolupament de polítiques públiques que concerneixen aquesta realitat", i a l'Acadèmia Aragonesa de la Llengua en l'àmbit de la seva competència, respectant la seva autonomia com a institució i la independència acadèmica dels seus membres.


Imatge principal: Signatura de la Declaració de Mequinensa per la defensa del català a la Franja l'any 1984 / Ajuntament de Mequinensa
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!