Aquest dimarts, la Fiscalia Anticorrupció Provincial de Madrid va incoar diligències d'investigació per un delicte d'odi contra el partit d'extrema dreta Vox per un cartell electoral dels comicis del 4 de maig a l'Assemblea de Madrid. A la propaganda els ultradetans enfronten un primer pla d'una dona gran amb un primer pla d'una persona encaputxada amb els ulls pixelats. 

Enmig dels dos rostres un text indica: "Un MENA 4.700 euros al mes. Tu abuela 426 euros de pensión/mes". A sota, la marca del partit i l'eslògan "Protege Madrid. Vota seguro". D'aquesta manera, la formació enfronta el suposat cost mensual per a les arques públiques d'un menor estranger no acompanyat amb la pensió d'un jubilat.

Ara bé, aquestes dades no són del tot exactes; segons assegura Telecinco, el cost dels MENA és de 4.200 euros i no 4.700 com diu Vox. És més, aquests 4.200 euros són el cost de cada plaça d'acollida i es donen independentment de si el menor és estranger o espanyol. 

En la mateixa línia, cal apuntar que a Madrid els menors no acompanyats només representen un 7% dels menors tutelats. La presidenta en funcions i candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, també treu ferro a l'assumpte indicant que hi ha 7 milions de madrilenys i només 269 MENA.

"Baixesa inqualificable"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha considerat d'una "baixesa inqualificable" el cartell electoral de Vox. "No hi ha paraules per definir aquesta acció", ha assegurat el cap de l'executiu estatal en la roda de premsa posterior a la Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern que se celebra aquests dies a Andorra.

Al seu parer és una comunicació "entre la mentida i l'odi", perquè el que s'hi diu "és fals de tota falsedat, llaura l'odi contra l'immigrant i dins dels immigrants contra el col·lectiu més vulnerable, que són els menors".

"Això és la ultradreta, llaurar odi i atacar els col·lectius més vulnerables", ha subratllat Sánchez. "Per això no s'ha de banalitzar el risc que suposa", ha advertit.

Per la seva banda, el Ministeri de Drets Socials i el d'Igualtat han portat a la fiscalia la propaganda electoral de Vox. En roda de premsa aquest dimecres al matí, les ministres Ione Belarra i Irene Montero han denunciat que el missatge "racista" de la ultradreta "no té cabuda en la societat espanyola" i han garantit que el govern espanyol el combatrà.

La ministra de Drets Socials ha criticat que el missatge de Vox és "una línia vermella" i suposa una "criminalització absoluta dels nens i nenes que migren sols", que són "els més vulnerables de la nostra societat".

 

Foto principal: Imatge de recurs de menors no acompanyats / ACN