El ministre i portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha retret al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que davant el control perquè no destini fons públics a la celebració d'un referèndum, pretengui apropiar-se la propietat d'uns diners que són de tots els espanyols.

En una entrevista a Efe, Méndez de Vigo ha assegurat que està convençut que es compliran els requisits acordats divendres passat per la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics per evitar que la Generalitat de Catalunya pugui fer ús de diners públics amb la finalitat d'organitzar una consulta l'1 d'octubre.

Aquestes declaracions arriben després que el president Puigdemont es dirigís al ministre Méndez de Vigo per demanar-li que el govern espanyol torni diners a Catalunya. En concret, va demanar la devolució dels interessos que els catalans han pagat per rebre el Fons de Liquidació Autonòmica (FLA), i els diners que han servit per rescatar la banca, per a les autopistes radials de Madrid i per sufragar el que denomina la "guerra bruta", així com tot el que no s'ha invertit a Catalunya malgrat estar pressupostat.

En la mateixa entrevista, Méndez de Vigo ha qualificat de "destemperada" la resposta de Puigdemont, però el que el preocupa és la confusió que creu que existeix en la Generalitat sobre el que anomenen els diners dels catalans. "Els diners són de les persones. Els impostos són de les persones. Els paguen les persones tant si es generen a Catalunya o fora de Catalunya. Per tant —prossegueix— aquesta idea que aquí hi ha uns diners que pertanyen a Catalunya i uns altres a la resta d'Espanya és completament errònia des de qualsevol punt de vista, especialment fiscal". En aquesta línia, recalca: "Ningú pot arrogar-se la propietat d'uns diners que no li pertanyen".

El ministre reitera que del que es tracta amb la decisió adoptada divendres és de garantir que diners destinats a cobrir serveis públics dels catalans no es dediquin a la celebració d'un referèndum. En aquest sentit, insisteix el titular d'Educació, que no té el menor dubte que les persones que han de remetre al Govern espanyol les dades sol·licitats ho faran perquè són funcionaris i tots ells "saben molt bé que l'única obediència deguda és a la llei".

Desafiament a "l'ordre constitucional"

Davant del rebuig del líder del PSOE, Pedro Sánchez, a l'augment del control decidit pel Govern espanyol sobre els comptes de la Generalitat, Méndez de Vigo li demana coherència. Per ell, en un moment en què s'està desafiant l'ordre constitucional, s'han de defensar i donar suport a totes les mesures que, com creu que és també la de divendres, pretenen mantenir aquest ordre.

Subratlla, per tant, que està avalada tant pel Tribunal Constitucional (després que anul·lés els preceptes de la llei catalana que preveia una consignació per al referèndum il·legal), com per un informe dels lletrats del Parlament i per un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya. "Aquesta és una línia recta de la legalitat que porta a la decisió de la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics, i, per tant, si com afirma el senyor Sánchez estan pel compliment de la legalitat i l'ordre constitucional, això també forma part d'aquesta legalitat", adverteix el ministre.

Méndez de Vigo prefereix no entrar en especulacions sobre el que passarà el dia 2 d'octubre, la jornada posterior a la que la Generalitat pretén convocar el referèndum, i es limita a assenyalar que el dia 1 d'aquell mes no hi haurà aquella consulta perquè és il·legal. "Per tant, l'endemà serà un dia com els altres", recalca abans de garantir la total disposició al diàleg per part del Govern en tot moment amb la finalitat de trobar solucions però sempre dins de la legalitat. I insisteix: "Com el referèndum no haurà tingut lloc l'1 d'octubre, veurem el dia 2 quina disposició hi ha al diàleg".

El ministre, que no concreta si per a aquella data el Govern estudia haver hagut de recórrer a l'article 155 de la Constitució (que suposaria la suspensió de l'autonomia), crida l'atenció sobre la contínua pèrdua de suport social per part dels independentistes catalans. Fruit, segons ell, que hi ha molta gent a Catalunya que creu que les coses cal fer-les respectant la legalitat.