Desenes de persones que integren col·lectius per la Memòria Històrica s'han concentrat aquest matí davant el Tribunal Suprem, celebrant com "una victòria parcial" la decisió d'autoritzar l'exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos i exigint que s'obrin la resta de fosses de franquisme. "Hem guanyat una primera batalla, però la lluita continua", han proclamat.

Els concentrats sota la campanya 'NiValleniAlmudena' han rebut amb satisfacció la decisió de l'Alt Tribunal per donar el vistiplau al trasllat de les restes mortals de Franco i la decisió que finalment no sigui reinhumat a la catedral de La Almudena, en contra dels desitjos de la família. Tanmateix, continuen clamant "reparació" a totes les víctimes del franquisme.

Després de conèixer la decisió, un dels portaveus d'aquests col·lectius ha comunicat als manifestants la resolució exigint que s'exhumi "al dictador d'una vegada per sempre". "Ara demanem que s'aclareixin la resta de crims del franquisme i que s'obrin totes les fosses", ha reclamat.

Encara que no veuen amb bons ulls que el cos del dictador sigui traslladat al cementiri de Mingorrubio, situat a El Pardo, els col·lectius volen que s'identifiquin les seves restes mortals que jauran al costat de la seva esposa Carmen Polo Franco, la tomba dels quals és propietat de Patrimoni Nacional, amb un cartell en el qual posi: "Franco va ser un dictador i un assassí".

"Volem reparació i Justícia", han proclamat durant l'acte els assistents, que portaven pancartes amb frases en les quals es podia llegir "40 anys de tirania, 40 anys de covardia" o "Recordar, per no repetir". A més, els col·lectius memorialistes han subratllat que "aquí no manen les Cortes Generales ni el Govern, sinó "els capellans i el Vaticà".

A la concentració s'hi ha apropat Eduardo Ranz, advocat de diverses famílies víctimes del franquisme com la família dels germans Lapeña. El lletrat ha destacat que la decisió del Suprem suposa "una gran alegria" per a les famílies i per als espanyols", recordant que les víctimes volen "reparació" i "retrobés" amb els seus familiars.