Aquest dimecres han arribat al Parlament de Catalunya les notificacions del Tribunal Constitucional referides a la investidura de Carles Puigdemont. Després que l'alt tribunal suspengués la setmana passada la candidatura del líder de JxCat, avui ha fet arribar als membres de la Mesa els avisos. Però, segons han explicat fonts parlamentàries, tant el vicepresident de la cambra, Josep Costa, com el secretari primer, Eusebi Campdepadrós, tots dos de JxCat, no han acceptat la notificació, en què se'ls adverteix de les "conseqüències penals" de desatendre les decisions del TC.

Les mateixes fonts han assenyalat que Costa i Campdepadrós han argumentat que no tenien cap intenció de signar-ho perquè la consideren “nul·la i sense base legal”, un “atemptat contra l’autonomia del Parlament" i una "coacció" contra l'activitat parlamentària. Ni han signat la notificació ni han agafat la documentació que se’ls lliurava.

Els encarregats de lliurar les notificacions del TC han estat funcionaris del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que sí que les han lliurat als membres dels altres grups: Ciutadans, ERC i el PSC.

El passat gener, quan el Tribunal Constitucional va dictar mesures cautelars per impedir la investidura de Carles Puigdemont, sí que van rebre l’avís del TC. No obstant això, va ser a mans de la Guàrdia Civil al seu domicili, perquè els funcionaris del TSJC no van localitzar-los a la cambra. Llavors el grup parlamentari va impugnar el requeriment.

La llei de Presidència, en mans de la Junta

No serà fins aquest dijous al matí, just abans de l’inici del ple, que el Parlament decidirà si manté en l’ordre del dia el debat i votació sobre la reforma de la Llei de Presidència, que busca introduir la investidura distància dins l’ordenament. D’aquesta manera ha respost la Mesa aquest dimecres a la sol·licitud de Ciutadans, que en demanava la retirada.

Concretament, el seu manteniment o retirada del punt de l’ordre del dia serà debatut en una Junta de Portaveus prèvia al ple, i després serà la Mesa qui adoptarà una decisió al respecte. Des de Ciutadans han advertit que estan disposats a anar fins al Tribunal Constitucional si la seva petició de reconsideració era tombada. En aquest sentit, consideren que l’admissió a tràmit de la impugnació del govern espanyol contra la investidura de Carles Puigdemont és contrària al debat i votació d’aquesta reforma.