El líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Melenchón,  aposta per l'alliberament dels presos polítics catalans i per l'organització d'un referèndum sobre la independència de Catalunya. L'excandidat a les eleccions presidencials franceses, considera "inacceptable i increïble" que hi hagi "presoners polítics a Catalunya només per a l'exercici de la lliure determinació dels pobles". 

Així ho ha explicat l'encarregat d'afers internacionals del partit, Djordje Kuzmanovic, a la ràdio francòfona amb seu a Barcelona Equinox, que ha assegurat que aquesta és la línia dictada per Mélenchon per al conflicte català. 

Segons el mitjà francès, Mélenchon és partidari d'acabar el procés judicial amb una retirada general de càrrecs i d'iniciar "negociacions per a l'organització d'un referèndum legal" sobre la independència. Si bé el líder de La França Insubmisa creu que "no cal un nou estat català a Europa", defensa que "la gent ha de poder expressar-se".

D'altra banda, el líder de La França Insubmisa culpa en l'entrevista al govern del PP per la situació a Catalunya: "l'error és de Mariano Rajoy i ara l'apaivagament és indispensable".

Mélenchon ja havia expressat que estava a favor de la celebració d'un referèndum a Catalunya. De fet, el líder jacobí va participar a la campanya electoral del 21-D amb els Comuns, on va denunciar que els demòcrates no empresonen als opositors polítics.