L'Assemblea Nacional Catalana compleix deu anys. Amb motiu de l'aniversari i la diada de Sant Jordi, l'organització ha convocat un acte a Vic sota el lema 'No abandonarem la tasca ni l'esperança'. Malgrat la previsió de pluja, que finalment no s'ha materialitzat, unes 3.000 persones s'han desplaçat fins a la plaça Major on, vestits amb les samarretes de les darreres Diades, de groc, vermell, blau o blanc, s'han agrupat per formar una estelada humana. Entre càntics a favor de la independència, també s'ha pogut escoltar música, més concretament la famosa La cançó del poble del musical 'Les Miserables', amb la lletra adaptada al context català, i Una veu per al món, amb lletra de J. V. Foix. 

Megaestelada humana

L'ANC ha organitzat aquesta gran estelada humana per homenatjar els dos pilars de la seva identitat: la lluita per la independència, amb l’estelada com a símbol de llibertat, i a l’independentisme popular que mai no es rendeix, amb les samarretes de la Diada com a símbol de les mobilitzacions multitudinàries. Així, els voluntaris han dividit la plaça Major de Vic per trams, on les prop de 3.000 persones necessàries per dur a terme l'acció s'han anat agrupant per colors i han format una estelada. Aquest ha estat el primer acte multitudinari exempt de les normes covid dos anys després de l'esclat de la pandèmia.

Full de ruta

Fa només una setmana l'ANC aconseguia aprovar el nou full de ruta de l'entitat independentista amb un rotund 96% dels vots dels socis que han participat en els comicis interns. En total, han estat 4.275 socis els que han fet ús del seu dret a vot i han fet sentir la seva veu sobre el text, mentre que el 4% s'hi ha posicionat en contra. Una participació que, des de la mateixa ANC, han volgut celebrar perquè la consideren "molt bona". Aquest nou full de ruta, insta el moviment a preparar-se per un nou embat, i identifica les passes a seguir i les fites marcades per l'Assemblea a partir dels fronts de mobilització popular, institucional i exterior. També aposta per liderar i consolidar el moviment independentista, incrementar la pressió sobre les institucions i els partits, donar impuls a l'acció en el front internacional, i defensar el català i la immersió lingüística, entre altres línies a seguir. Una de les apostes més importants en el nou document és sobre l'impuls d'una llista cívica per a les pròximes eleccions. El text de la ponència posa ben clar que no és una opció que l'Assemblea esdevingui un partit i es presenti a les eleccions, però sí que planteja l'impuls d'una llista cívica, independent de partits, per defensar la voluntat dels electors independentistes a les eleccions.