El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha afirmat que no va rebre ordres de ningú per oposar-se a la imputació del president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, en el cas Púnica, una decisió que va estar avalada per dos informes jurídics i amb la qual ell, ha reconegut, està d'acord.

Maza compareix avui en la Comissió de Justícia del Congrés per respondre a l'exigència d'explicacions dels grups de l'oposició sobre el relleu a la cúpula fiscal i sobre les presumptes ingerències polítiques en la seva decisió de no demanar la imputació del president de Múrcia.

Sobre Sánchez, Maza ha relatat com va ser el procés de presa de decisions respecte a l'informe que la tinenta fiscal d'Anticorrupció, Belén Suárez, va enviar al jutge Eloy Velasco defensant la falta de proves per imputar-lo, en contra del criteri de les dues fiscals del cas.

"Mentre sigui fiscal general d'Estat no permetré en cap cas que a un ciutadà espanyol, sigui polític o no, home o dona, gran o petit, se li segueixi un procediment per la fiscalia si jo veig que no hi ha motiu per a això, i m'és igual el que es pugui pensar d'implicacions polítiques sigui per un partit o un altre", ha dit.

Ha reconegut que va donar instruccions a Suárez d'emetre aquest informe, però no per ordre de ningú, sinó que va prendre aquesta decisió partint de sengles informes de la Secretaria Tècnica de la Fiscalia i dels quatre fiscals de Sala de Suprem.

Sense seguidisme

"Creuen que si jo anés a obeir una ordre d'algú li hauria donat trasllat a un equip d'eminents juristes (...) perquè em portessin la contrària i quedar menyspreat? ho creuen realment?", ha preguntat als presents abans d'insistir que no ha actuat "amb seguidisme respecte de ningú". "Aquí qui ha de decidir, és qui ha de decidir", ha afegit després de destacar que les dues fiscals de Púnica "no tenen el do de la infal·libilitat".

Ha explicat que el fet que la tinenta fiscal d'Anticorrupció, Belén Suárez -qui ha actuat, segons Maza, "impecablement i amb gran professionalitat" -, li informés sobre el procés contra Sánchez per ser aforat és l'habitual seguint el protocol de la Fiscalia, i ell va donar trasllat llavors de l'assumpte a la Secretaria Tècnica perquè el "deure" de la Fiscalia General de l'Estat és "revisar" aquests assumptes.

I "no content" amb aquest informe, Maza va remetre el cas als fiscals del Suprem i tots ells van coincidir que no hi havia motiu per elevar una exposició raonada al Tribunal Superior de Múrcia demanant la imputació de Sánchez.

Arriscada i dura

"Jo què havia de fer? Donar la raó a les dues companyes fiscals del cas o als dos informes?", ha tornat a preguntar, i ha afegit que a més el seu criteri personal coincideix amb el de la Secretaria Tècnica i els fiscals del Suprem.

En aquell moment, ha continuat, va donar instruccions a les dues fiscals de Púnica d'informar en contra de la imputació i elles es van negar a fer-ho, per la qual cosa finalment la tinenta fiscal va firmar l'informe.

S'ha referit també a les amenaces que va denunciar el fiscal superior de Múrcia i ha destacat que mai no va denunciar ni va comunicar aquestes circumstàncies a la Fiscalia. Ha reconegut que l'actuació dels fiscals anticorrupció és "arriscada" i "dura", però també la d'altres fiscals que lluiten contra el crim organitzat que actualment "estan suportant pressions" i així ho han comunicat a la Fiscalia General.