El fiscal General de l'Estat, José Manuel Maza, ha assegurat en declaracions a la COPE que part de la societat catalana està "abduïda", a més de considerar com a possible "delicte" el fet de formar part d'una mesa electoral en el referèndum de l'1 d'octubre.

Maza ha estat entrevistat en el programa Herrera en COPE, on ha deixat anar que "molt ciutadans a Catalunya estan abduïts" ja que es creuen que el referèndum i el conjunt del procés és una cosa "legal" quan segons el fiscal general és el contrari: "Això és il·legal i els ciutadans ho han de tenir clar", ha sentenciat.

El fiscal general de l'Estat també ha assenyalat el fet de formar part d'una mesa electoral en l'1-O com un possible "delicte". "Seria una cooperació per a l'acte il·legal i allà sí que s'estaria incorrent en responsabilitat", ha deixat anar en una clara amenaça cap als col·laboradors del referèndum de l'1 d'octubre.

"S'està venent a Catalunya que aquests fets tenen certa cobertura legal, s'apel·la als drets humans i a legislació internacional, i és rotundament fals", ha dit Maza, "se'ls està enganyant quan diuen que té indici legal".

Pel que fa als alcaldes que la Fiscalia cridarà a declarar per haver manifestat la seva disposició a donar suport a l'organització del referèndum, Maza ha negat que el ministeri públic els estigui "amenaçant". "És una conseqüència de la llei, no amenaço a ningú", ha dit. També ha afegit que no pot "seleccionar" uns quants alcaldes quan tots han signat els decrets. La fiscal creu que "sembla clar" que l'actitud dels alcaldes comporta els delictes de desobediència i prevaricació, i caldrà estudiar si també el de malversació si hi ha despesa pública.

Sobre l'acte d'aquest dijous a Tarragona, el fiscal general de l'Estat creu que la seva participació es pot considerar dins del dret a assistir a un acte multitudinari, tot i que ha avisat que hi hauria un delicte de malversació en cas que s'hagi pagat part de l'organització amb diners públics. Maza ha rebatut qui critica que s'està judicialitzant la política. "Això no és política, això són delictes, s'està donant la resposta legal", ha asseverat.

Vergonya aliena

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha deixat anar que "estan sonats" i que aquestes declaracions fan "vergonya aliena".

També Crida per la Democràcia se n'ha fet ressò recordant-li a Maza que "això va de democràcia terrenal".

El director general de comunicació del Govern, Jaume Clotet, ho ha compartit amb un gif.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha titllat aquestes paraules de "barbaritat" i ha assegurat que, per això, "serem molts els que ens sentirem cridats a votar".

També el tinent d'alcalde Jaume Asens ha recordat, davant d'això, que a Catalunya en Comú ha guanyat el 'sí' a decidir.