El fiscal general de l'estat, José Manuel Maza, ha considerat "determinant i revelador" que membres de les organitzacions sobiranistes Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural anessin a reunions del Govern de Puigdemont, fet que segons el seu parer mostra el nivell de col·laboració íntima que tenien.

Els líders de l'ANC i Òmnium havien assitit diverses vegades a reunions celebrades al Palau de la Generalitat per parlar del procés, a les quals també hi assistien membres del Govern i també dels partits sobiranistes, tot i que no pas a les del Consell Executiu, format només pel president i els consellers.

"Jo no sé si amb veu, amb vot, sense veu, sense vot, no ho sé, però assistien a les reunions els mateixos responsables d'aquestes dues associacions", ha indicat Maza en declaracions a Informe semanal, en una intervenció en la qual ha defensat que hi ha motius amb escreix per fonamentar la querella per rebel·lió, sedició i malversació presentada pel ministeri públic contra membres del Govern.

En la seva argumentació, el fiscal general ha exposat que, tot i que no ha existit vessament de sang, fets com la "destrucció" de tres cotxes de la Guàrdia Civil, els "actes d'intimidació" a agents de la policia i la Guàrdia Civil als seus allotjaments i els fets de l'1 d'octubre són "actes de violència".

Maza ha recordat que el delicte de rebel·lió no exigeix el vessament de sang i en aquest punt ha puntualitzat que el Tribunal Suprem va dictar a la sentència sobre el 23-F que la rebel·lió no necessita ser "cruenta".

El fiscal general de l'Estat ha considerat "molt raonable" la presó preventiva dictada per al vicepresident Junqueras i altres set consellers i ha recalcat que el factor més determinant per demanar la privació de llibertat del Govern era la possible reiteració delictiva i no tant el risc de fuga.

"Ahir mateix, el senyor Junqueras es va atribuir i va seguir signant un article en un diari estranger com a vicepresident de la República Independent de Catalunya", ha afirmat Maza al voltant d'aquesta qüestió.