"Cal deixar en llibertat en Jordi Cuixart i la resta de presos immediatament. Això és el que direm si ens convoca el Tribunal Suprem, si es convoca aquesta vista per renovar aquests dos anys de presó que no s'expliquen per enlloc". Així de contundent s'ha mostrat el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, en rebre la petició de la fiscalia per prorrogar la presó provisional de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Mauri ha estat dur i ha acusat el poder judicial de "retorçar les seves pròpies institucions per protegir-les" saltant-se els drets fonamentals. Per Òmnium, la petició de la fiscalia "és una evidència més que l'estat espanyol tant li fa renovar dos anys més aquesta presó injusta i injustificada de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Juguen amb els terminis, amb tot allò que tenen al seu abast, retorcen les institucions de l'Estat simplement amb aquest objectiu de mantenir la unitat de l'Estat, la unitat d'Espanya i fent-ho per sobre de qualsevol dret, qualsevol respecte a l'estat de dret i respecte a les llibertats més essencials". 

Marcel Mauri ha apel·lat al Tribunal Suprem perquè faci cas del que diu Amnistia Internacional, el que han dit les mateixes Nacions Unides, i és que "cal deixar en llibertat" els presos polítics i més després de dos anys de presó "sense provar cap tipus de violència, sense provar la rebel·lió ni la sedició".

"Només ens val l'absolució", ha conclòs Mauri.

Després que la fiscalia hagi demanat avui la vista per a la pròrroga de la presó provisional que s'acaba el 16 d'octubre, el dia que farà dos anys que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van entrar a la presó, ara és Manuel Marchena i la resta de magistrats els qui hauran de decidir si la prorroguen o no. I això anirà en funció de com estigui la sentència.

Aquest matí encara no estava acabada, almenys això apunten fonts judicials. Si Marchena es vol curar en salut i preveure la vista, l'haurà de convocar aquesta setmana i té temps per fer-la fins al dia 15. Això no vol dir que no tingui la sentència a punt per a fer-la pública aquest dijous o divendres o el proper dilluns, 14 d'octubre.

En els tràmits judicials, davant el final del termini d'una presó provisional, la fiscalia té l'obligació de demanar la vista.  

Continua tot obert, per tant.