Compareixença sense precedents a Perpinyà dels presidents Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra, que han denunciat, plegats, haver estat víctimes de la repressió de l'estat espanyol i han alertat que Espanya no compleix amb els valors de la Unió Europa de respecte dels drets humans. Tots tres han insistit que van ser elegits presidents de la Generalitat democràticament, i per complir el mandat dels ciutadans a les urnes i del Parlament de forma pacífica han estat inhabilitats i cessats.

Aquestes són les idees principals del Manifest de Perpinyà que han llegit tots tres presidents, un document que carrega contra la justícia espanyola, que sostenen que s'oposa als valors de la Unió Europa. No és justícia, asseguren, és repressió política. En el document reclamen diàleg, negociació i mediació internacional per resoldre el conflicte amb l'estat espanyol.

Torra, Puigdemont i Mas a Perpinyà 2 ACN

Torra, Puigdemont i Mas abans de començar la seva intervenció a Perpinyà / ACN

La repressió i la monarquia

Artur Mas, durant la seva intervenció, s'ha preguntat si era normal que a l'Europa del segle XXI tres presidents de la Generalitat hagin estat represaliats i ha qualificat "d'absolutament immoral" que això passi mentre el rei emèrit "està fugat i ben protegit". Mas ha destacat que l'Europa dels drets humans és incompatible amb Espanya, un país que es dedica a la repressió, i ha advertit que "amb aquesta Espanya no es pot construir una bona Europa".

 

Puigdemont també ha apel·lat a la defensa dels drets polítics i de les decisions majoritàries dels catalans. Ha posat especial èmfasi en el paper del rei Felip VI, de visita avui a Barcelona, que ha recordat que és el representant d'una monarquia instaurada pel dictador Francisco Franco. El president a l'exili ha recordat que fa sis anys que Felip VI és al tron i durant el seu regnat han estat represaliats tres presidents de la Generalitat i dos candidats a ser-ho, Jordi Sànchez i Jordi Turull. "Això hauria de fer reflexionar el conjunt d'Espanya i de la Unió Europea", ha indicat.

 

Puigdemont ho ha resumit així: "Militem en el mateix partit, el partit dels presidents represaliats pel govern espanyol".

 

La via d'Europa

Per la seva banda, Quim Torra ha destacat que els tres presidents són l'exemple que de la justícia espanyola no se'n pot esperar ni neutralitat ni imparcialitat. "Només ens queda Europa, on tenim victòries i el reconeixement que la lluita que mantenim no és estèril". Torra ha recordat que els 2.850 represaliats són l'exemple d'aquesta democràcia espanyola intolerant i ha fet una crida a la "persistència determinada" per fer respectar els drets dels catalans.

 

Mediació internacional i taula de diàleg

Així, tots tres han reclamat mediació internacional per resoldre el conflicte català. Mentre Puigdemont ha assegurat que cal demanar-la amb insistència i persistència, Mas ha destacat que si hi ha una àmplia majoria sobiranista i independentista, serà més fàcil d'aconseguir una mediació internacional.

Els tres presidents també han coincidit a mostrar el seu escepticisme sobre la taula de diàleg amb el govern espanyol. En aquest sentit, Artur Mas ha apuntat que no confia que serveixi per resoldre de soca-rel el problema català, mentre que Puigdemont ha recordat que avui dia la taula no ha donat resultats i només "té sentit si és per arreglar el conflicte polític".