L'expresident de la Generalitat i candidat a president del Partit Demòcrata Català (PDC) ha convidat aquest dijous PSOE i Podemos a presentar una proposta de Govern central alternatiu al del PP, amb el qual assegura que estarien disposats a dialogar: "Un Govern de canvi que potser no ens entusiasmaria però amb qui podríem parlar amb altres paràmetres i referents respecte al que ha significat el PP", ha afirmat Artur Mas.

En una entrevista conjunta a Vilaweb amb Neus Munté, portaveu del Govern i candidata a vicepresidenta del PDC, Mas ha advocat per un Govern liderat pel PSOE "no per un president socialista, sinó per un Govern de canvi obert a segons quines condicions en relació amb Catalunya", i s'ha mostrat convençut que també estarien disposats a parlar-ne ERC i el PNB.

Preguntat per la polèmica dels vots atribuïts a CDC, el PNB i CC a favor del PP en la Mesa del Congrés, ha dit que "s'ha utilitzat aquest tema per amagar el debat de fons, que és si hi haurà un Govern de Rajoy, o si hi haurà una alternativa entre PSOE i Podemos."

Mas ha dit que s'han donat explicacions i han estat clares, després que Munté resaltés que la votació s'ha produït "en un procés de transició d'una CDC que va quedar en una hibernació política i la direcció del nou partit, que neix aquests dies".

"El que tenim clar és que en cap cas els vots del PDC no serviran per perpetuar un Govern del PP", ha garantit Munté, amb la qual cosa ha coincidit Mas, que ha destacat que el PSOE ha de decidir si opta per permetre un altre executiu popular o per articular un Govern amb Podemos i el suport d'altres forces, que podrien ser puntuals.

Referèndum unilateral

Preguntats per la possibilitat de celebrar un referèndum unilateral d'independència (RUI), ambdós han recordat que no figura en el full de ruta, però s'han obert a dialogar sobre aquest instrument.

Han destacat que el procés ha de continuar amb el màxim rigor possible, després que Mas digués que seria necessari que anessin a votar la majoria de catalans –ha avisat que, sinó, es tindria un altre procés participatiu com el del 9 N– i Munté ha insistit: "El que importa és que ens expliquem de veritat, i que sigui homologable a ulls de tothom".

Gordó i De Alfonso

Preguntats per les seves funcions en el nou PDC, Munté ha insistit que tindran funcions de coordinació i no executives, i Mas ha assegurat que no serà una presidència com les anteriors de CDC –càrrec que ha recordat que ha ocupat ell mateix i també l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol–, perquè serà una presidència compartida i sense tanta concentració de responsabilitat i poder.

Sobre si es tracta d'una refundació per la seva prevista presidència, ha ressaltat que la renovació no significa arrasar-ho tot, en paraules de Mas, que ha assenyalat: "Traieu-me un moment a mi. Des de Munté fins a tots els que es presenten, no es coneixia pràcticament ningú. Si això no és renovació, que vingui algú i m'ho digui".

Després d'assegurar que no donen suport explícitament a cap candidatura i preguntat per la conversa entre Daniel de Alfonso, exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) i el ministre d'Interior, Jorge Fernández, en la que citen l'exconseller Germà Gordó –que va presentar la seva candidatura i la va retirar poc després–, Mas ha dit que no tenia res a amagar, perquè Gordó li ho explicava: "Jo sabia els contactes que ell feia a Madrid, perquè me'ls explicava, per la qual cosa no em puc sentir ni ultratjat ni traït."