El president de CDC, Artur Mas, i la consellera de Presidència, Neus Munté, es perfilen com el tiquet que presidirà la nova Convergència. Mas ha anunciat aquest matí que proposarà que la nova formació estigui liderada per un tàndem -amb presidència i vicepresidència- que, a més hauran d’estar creuats per gènere. És a dir, que hi haurà d’haver un home i una dona. El polític convergent ha anunciat que si el nou partit que s'ha de crear accepta aquesta fórmula, ell optarà a ocupar el càrrec.

Tot i que no ha volgut confirmar el nom de la persona amb qui proposarà formar el tàndem, fonts convergents donen per descomptat que serà Munté. Es tracta d'una presidència molt potent, on els dos membres intercanviaran els papers, i que a banda de la representació més institucional tindrà una funció de coordinació interna de l’equip executiu d'un partit en què, tot apunta que no hi haurà secretari general i del qual desapareixeran molts dels noms que fins ara ocupaven la primera línia.

Mas ha comparegut per explicar la seva proposta de cara al congrés que CDC celebrarà aquest cap de setmana on Convergència es dissoldrà -tot i que mantindrà un nucli latent- i es crearà un nou partit per ocupar el seu espai. Ho ha fet després que els rumors que han circulat els darrers dies sobre la nova direcció han provocat tensions dins del partit.

Neus Munté

Tot i que el líder convergent ha evitat concretar amb qui formarà tàndem per a la presidència, en ser preguntat per si seria Neus Munté, ha admès que la consellera "és una persona de màxima confiança per a molta gent", a més de representar les diferents sensibilitats del partit.

"La meva aposta es farà en funció de com quedin les coses aquest cap de setmana", ha insistit, atès que una de les qüestions que caldrà dilucidar a la cimera és, a banda de l'estructura de direcció, el règim d'incompatibilitats.

El que sí que ha deixat clar és que la seva proposta per a la nova direcció només contempla el tiquet de la presidència, i no per al conjunt de l'executiva. La nova direcció s'escollirà en un segon congrés que es convocarà el 23 de juliol.

Direcció de 12 persones

Aquesta proposta del president del partit treu ferro a la batalla per la direcció, a la qual han anunciat que volen optar l'exconseller Germà Gordó i el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull. Mas ha deixat clar que no té per què haver-hi secretari general al nou partit, i que la direcció estarà formada per un grup de 12 persones, que optaran en equip al congrés.

Per al líder convergent, el congrés ha de servir per feminitzar i rejovenir la direcció del nou partit, amb dirigents "més propers" a la gent, és a dir, del món municipal. "Gent que tinguin una perspectiva de 15, 20 anys per davant, i gent molt propera a les necessitats de les persones", ha assegurat.

Ni Homs, ni Rull, ni Corominas, ni Sánchez,...

"És una manera de demostrar que la renovació va molt seriosament. Estic segur que es configurarà alguna candidatura que hi incorporarà gent nova. No vol dir gent sense experiència", ha assegurat. En aquest sentit, ha assenyalat que dirigents com Francesc Homs, Francesc Sánchez, Lluís Corominas i Josep Rull han anunciat que no figuraran en la nova cúpula, la qual cosa demostra aquesta voluntat de fer sorgir nous lideratges.

Pel que fa el seu paper, Mas ha dedicat les darreres setmanes a parlar amb molts dirigents del partit i la conclusió que n'ha extret és que se li demana que faci de "pont entre experiència de molts anys i el que comença a néixer a partir d'ara". 

En relació al president, Carles Puigdemont, ha deixat clar que "no té cap intenció de formar part de la nova direcció executiva del partit perquè està cent per cent abocat en la presidència de la Generalitat".