L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha assegurat que no formarà part de Centrem, la nova marca política que impulsa l'exsecretària del PDeCAT Àngels Chacón, ni de cap altra formació: "La meva decisió és allunyar-me dels partits i subratllar cada vegada més el meu perfil institucional com a expresident del país". "Mentre el PDeCat existeixi, en seré militant, per coherència amb la meva trajectòria de trenta anys a CDC. Però la decisió és no formar part de cap altre partit polític en el futur", ha afirmat en una entrevista a La Vanguardia aquest dilluns.

També ha negat que es presenti a l'alcaldia de Barcelona: "Una altra cosa és que m'agradaria molt que Barcelona agafés un aire diferent del que té. Ho desitjo com a ciutadà barceloní que soc, però això no vol dir implicar-m'hi com a polític". A més, ha mantingut que "la responsabilitat de la disgregació del món convergent no és només" dels partits que van néixer després de la dissolució de Convergència, sinó de tots els que hi van participar.

Preguntat per si la refundació de Convergència va ser un fracàs, ha dit que "és evident que no va sortir bé, la realitat ho demostra", i que una part dels qui en van formar part està a Junts, però no tota, davant de la qual cosa ha lamentat la disgregació d'aquest espai. Segons el seu parer, el centre polític a Catalunya s'ha disgregat també, i "les tres primeres forces del Parlament, PSC, ERC i Junts, intenten aconseguir aquest espai central, però no ho aconsegueixen".

Diàleg i llicències per edat

Mas s'ha mostrat favorable al diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol, però ha insistit que "una cosa és això i una altra convertir-se en un venedor de fum o en un il·lús pensant que només perquè hi ha una taula de diàleg ja s'obre un món nou que ens portarà una solució". Pel que fa a la causa per les despeses pel procés independentista davant del Tribunal de Comptes, ha detallat que té el pis embargat des de fa quatre anys, i que "si no accepten els avals de la Generalitat", creu que seguirà així tres anys més.

Sobre les llicències per edat al Parlament que permetien cobrar sense treballar funcionaris els últims anys abans de jubilar-se, ha dit que ell no ho hauria fet, però que "el context de quan es va fer no té res a veure amb l'actual, en què és una cosa que no s'entén i es rebutja." "Em va tocar fer exactament el contrari, en lloc de gratificar, disminuir les nòmines dels treballadors de la Generalitat" des del 2011, ha afegit. I ha sostingut que, a diferència de la crisi actual, en la de llavors la Unió Europea va apostar per no gastar, no endeutar-se, reduir la despesa i apujar els impostos.