Amb una data sense concretar per tornar a celebrar una taula de diàleg, ara, des d'Esquerra es posa l'accent també en el contingut. El conseller d'Empressa i Treball, Roger Torrent, ho ha especificat aquest matí: "El més important és com avançarem en els continguts", en declaracions a RNE.

Sobre la data, l'última informació que teníem era que semblava imminent. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va subratllar en roda de premsa la setmana passada que el Govern entén que serà a principis d'any i, de moment, el que sembla descartat és aquest mes de gener.

Taula per després del 13-F

De fet, el plantejament que se li dona a Torrent és si serà immediatament posterior a la celebració de les eleccions autonòmiques de Castella i Lleó el 13 de febrer. El conseller no ho sap però avisa a navegants: "Seria raonable a partir d'aleshores complir amb allò pactat i demostrar la resolució del conflicte. No és una opció dilatar la taula perquè no hi haurà més oportunitats històriques com aquesta". I demana "coratge polític per plantejar solucions que representin la immensa majoria de la ciutadania com són l'amnistia i l'autodeterminació". Així doncs, recorda que aquest "és un compromís per part del govern de l'Estat i l'ha d'assumir".

 

ERC ho té clar: no vol renunciar a la taula de diàleg amb l'Estat per resoldre el conflicte polític, i a hores d'ara no vol parlar tant d'alternatives sinó més bé de com destinar-hi tots els esforços per aconseguir que sigui un èxit. Els republicans s'autodefineixen com no ingenus, i conscients de la realitat repressiva que significa l'estat espanyol, però malgrat això, l'aposta és clara. Si bé el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va dir en el missatge de Nadal que si la taula fracassava s'haurien de buscar alternatives, ERC considera que es poden treballar alternatives però sense deixar d'apuntalar la negociació amb l'Estat. 

"S'ha de parlar de tot"

Un dels aspectes que es tractaran serà la desjudicialització del procés. Un dels exemples més flagrants, "els 20 mesos d'inhabilitació per tenir debats parlamentaris" que constaten com "la roda segueix". Per tot plegat, Torrent diu que aquests aspectes configuren una "condició necessària però no suficient" per aquesta taula. I convida a reflexionar per què parlar en un parlament andalús i català sobre la monarquia dels borbons té conseqüències diferents i ho recau en el contingut i el que defensa l'àmplia majoria d'aquestes dues cambres. "El que em preocupa és on està el límit de la llibertat democràtica, estem parlant de quin debat es pot fer o no al parlament i si els tribunals podem limitar-los".

Pel que fa a la reforma laboral, en la línia de Rufián que també ha estat entrevistat aquest matí a Catalunya Ràdio, el conseller d'Empresa es mostra contrari: "A mi no m'arriba cap missatge que el govern espanyol tingui ganes de negociar la reforma laboral, més aviat al revés. I no és aquesta, la reforma que ara mateix necessita Catalunya ni compleix les expectatives del govern que es considera ell mateix com el més progressista de la història".

En qüestions més específiques, Torrent vol donar "màxima normalitat institucional" a la nova delegada del govern espanyol, Maria Eugènia Gay, tot i les discrepàncies que mantenen i són conegudes. En la seva vessant de conseller d'Empresa. ha lamentat que a Catalunya hi ha zones que han patit molt la pandèmia perquè depenen del  turisme internacional: "El 2021 ens vam plantejar arribar al 50% de les xifres del 2019. La nova variant ho ha posposat al 2022. Volem recuperar el pes del turisme."