El president de Convergència, Artur Mas, es va reunir dimarts al vespre amb dirigents històrics del partit, segons ha pogut saber El Nacional. Els volia explicar el moment que viu CDC i el seu projecte fundacional per a aquest espai polític, però sobretot pretenia escoltar el parer del sector del partit des d’on s’havien apuntat més veus crítiques amb el gir sobiranista de la formació.

Va ser una trobada de l’anomenat Consell Assessor Nacional, una mena de Senat que presideix l’exconseller Josep Maria Cullell, i on estan representats des d’exdirigents del partit fins a antics consellers, diputats o alts càrrecs del Govern. En total, unes 200 persones van assistir a la cita.

Els habituals d’aquestes trobades asseguren que es recorden poques convocatòries amb tantes intervencions com la que es va viure dimarts. I segons totes les fonts consultades, tret d’algunes queixes i discrepàncies de caràcter essencialment territorial, la reunió va servir per fer evident, en paraules d'un exconseller, que “Artur Mas té en aquests moments el suport de tothom”.

“No hi ha volta de fulla. No podem tirar enrere”, sintetitza un exdiputat i exalt dirigent del partit. De veus discrepants amb el gir independentista de la formació, que n’hi ha, no se’n va escoltar cap, tot i la quantitat d’intervencions que es van anar desplegant.  

Molins

En tot cas, si hi va haver alguna sorpresa va ser més aviat per la contundència d’alguns dels pronunciaments. Un dels més comentats, el de l’exconseller Joaquim Molins, -titular de Política Territorial i Obres Públiques entre el 1988 i el 1993-, que va lamentar que avui se segueixen plantejant reclamacions a Madrid que ja es demanaven quan ell formava part de l'executiu, fa 20 anys. “Jo no era independentista, com voleu que no ho sigui ara!”, sembla que hauria exclamat l’exconseller.

Els històrics van reclamar a Mas que treballi perquè Convergència continuï mantenint un paper central a la política del país, com ha tingut les darreres dècades, i que sigui capaç de servir per acollir diferents sensibilitats ideològiques.

També es van escoltar veus alertant que la refundació de CDC no pot oblidar la feina feta durant dècades pel partit i per la seva gent. Igualment, la necessitat de renovar cares al capdavant de la direcció i donar pas a gent jove va ser una tesi àmpliament compartida. No obstant, va rebre un especial assentiment dels presents una intervenció defensant el paper del propi Mas en el lideratge de la nova formació.

Més enllà de la vida interna de Convergència, es van escoltar crítiques cap a la CUP, o per ser més precisos amb el vot que rep la CUP, una part del qual s’identifica entre fills del votant tradicional convergent.

La reunió, a la qual també hi va ser present el secretari de règim intern i de comunicació de CDC, Francesc Sánchez, es va obrir amb un repàs dels resultats de les primeres enquestes tabulades de les 10.000 que s’han fet ja dins del procés de debat obert pel partit anomenat Torn Obert.