Artur Mas “utilitzarà el judici” del proper dilluns per haver permès la consulta del 9-N del 2014 “com una mobilització a favor de la independència”, explica aquest divendres el diari Financial Times, que ha entrevistat l'expresident. Segons Mas, no només es jutja als tres acusats sinó també a l'Estat espanyol. El seu judici i el de Irene Rigau i Joana Ortega, ajudarà “a obrir els ulls a l’opinió pública” i, per tant, “espera aquest moment amb entusiasme”, afegeix. 

El diari explica el cas dient que Mas va celebrar "un referèndum informal per demanar la independència d’una de les regions més grans i riques del país” i que així “es va desafiar una sentència del Tribunal Constitucional”.

El judici, agrega el FT, arriba "enmig d'una escalada de tensions entre Espanya i Catalunya" i en un "pic del sentiment separatista a Catalunya", que inclou "manifestacions massives i un govern obertament a favor de la independència". Per això, l'expresident veu en la declaració davant el jutge "una oportunitat" per atiar l'independentisme.

Afegeix que a Catalunya s'acusa Madrid d'interferir en el cas i d'utilitzar un sistema judicial "polititzat" per castigar als líders de la independència. "No conec cap altre president democràticament electe que l'hagin portat a judici simplement per permetre que la gent voti".

Judici polític

Mas que assegura que "el judici és polític, ja que té molt poc fonament legal". "No vam cometre cap crim i estem disposats a portar aquest cas davant la justícia europea", alerta l'expresident.

"Personalment no és un regal; aquest judici pot aturar la nostra carrera política durant anys", diu Mas al FT. "Pel projecte de crear un estat sobirà, [el judici] és positiu perquè mobilitza la gent, fins i tot aquells que no estan a favor de la independència".

Tot i això, Mas diu que respectarà la decisió del jutge, ja que Catalunya "encara està sota jurisdicció espanyola". "Si Catalunya té la força suficient per canviar aquest statu quo i construir un estat, això canviarà radicalment", assegura.

El FT recorda que, per la seva banda, "els líders espanyols han negat repetidament aquestes acusacions i asseguren que a Mas se'l tracta com a qualsevol altre ciutadà".

El diari explica que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "ha promès celebrar un altre referèndum d'independència el proper setembre" i que assegura que "aquesta vegada serà vinculant". Recorda també que "Madrid s'oposa a qualsevol plebiscit" i que "probablement guanyarà" si porta el cas als tribunals, perquè els magistrats "il·legalitzaran qualsevol nova consulta" en aquest sentit.