L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha assegurat que l'Estat espanyol ja està preparant el terreny per il·legalitzar els partits independentistes en un futur. Segons ha assegurat l'expresident en una entrevista al El Punt Avui, l'Estat vol convertir els partits independentistes o els seus líders en els qui emparen el terrorisme a Catalunya, recordant que és el que es va fer al País Basc en èpoques pretèrites. Mas, també assegura que l'Estat "vol construir un relat inexistent que digui que el moviment sobiranista empara la violència" o, fins i tot, diran, el terrorisme, relat que el president "no menystindria".

En la mateixa línia, i preguntat per una possible aplicació del 155, Mas ha considerat en que l'Estat també està preparant el terreny per aplicar-lo. "Només els cal que acabi arrelant el relat, i per això no els hem de posar fàcil que puguin dir que el moviment sobiranista té connotacions directes o indirectes amb moviments violents o fins i tot terroristes", diu el president. Alhora, Mas també ha recordat que alguns "ja estan plantejant la il·legalització de JxCat, la Crida, el PDeCAT, la CUP o ERC".

Espai postconvergent

Sobre l'espai postconvergent, Mas recorda que "està en procés de redefinició" i que  arribar a la definició "està costant". "L’objectiu és bastant compartit, convertir Junts per Catalunya en un partit polític, la marca que es presenta a les eleccions. Aquest és un objectiu àmpliament compartit", comenta.

En aquest espai compartit, Mas assegura que també hi ah de ser el PDeCAT, ja que s'ha de sumar tot, no només integrar, és a dir, "pactar una estratègia, una direcció, una línia d'actuació i uns objectius". sobre això, Mas recorda que el president Puigdemont està a l'exili i que el president de La Crida, Jordi sànchez, està empresonat des de fa quasi dos anys, fet que limita molt la capacitat de moviments. En cas que no s'arribés a unir tots aquests espais en un sol partit, Mas proposa una fòrmula semblant a la que va unir Convergència i Unió durant quasi 40 anys, dos partits separats que es presentin en coalició sempre.