"Sorprès? No. Escandalitzat, sí", ha afirmat aquest dimarts Artur Mas, una de les víctimes de l'espionatge a través del programari Pegasus. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas s'ha pronunciat sobre l'escàndol CatalanGate, destapat el passat dilluns pel The New Yorker i Citizen Lab, que mostrava com els darrers presidents de la Generalitat i altres figures destacades de l'independentisme havien estat espiats. "Hem de respondre davant l'agressió de manera unitària", ha sentenciat Mas, qui ha celebrat que aquest dimarts al migdia hi hagi una compareixença conjunta del bloc independentista. Si les forces independentistes anessin cada una pel seu compte, considera que "seria un error més dels quals ja s'han comès".

Mas ha expressat la seva indignació per trobar-se entre els espiats amb un programari destinat a la persecució del terrorisme i el crim organitzat que només poden comprar els Estats. "El que s'ha fet a Catalunya és defensar un projecte i això és el que s’ha perseguit, però des de fa temps", ha afirmat i ha recordat que la persecució del moviment independentista de l'Estat espanyol no es limita al CatalanGate donant exemples com el de "la policia patriòtica". "Ara, el normal en un estat de dret i democràtic seria que l'aparell judicial comencés a actuar, si no ho fan, caurem en el secretisme, l'opacitat absoluta i l'omertà", ha afirmat Mas, qui dubta que des de la justícia espanyola s'emprenguin cap mesura. "Ja ho veurem... o no ho veurem", ha sentenciat. 

Un problema de fa temps

Per Mas, la informació que va destapar The New Yorker, "constata com es persegueix la gent per les idees que defensàvem" a l'Estat espanyol. Durant l'entrevista ha assenyalat l'Estat com el gran impulsor d'aquesta trama d'espionatge, però no ha focalitzat la seva denúncia en el govern espanyol actual. Mas ha recordat que els atacs contra l'independentisme venen de molt abans que Pedro Sánchez arribés a la Moncloa.

En aquesta línia, l'expresident no ha retret a ERC el seu suport al govern de Sánchez. "Les conseqüències polítiques no s'han de determinar ara, en poques hores i amb un govern conjuntural, sinó anar a l'arrel del problema", ha assenyalat i ha afegit: "El tema central no ve del govern actual, si no probablement ve d'abans i d'un altre tipus de govern d'Espanya i no només del govern (espanyol), sinó d'altres aparells de l'Estat". Malgrat això, no espera resposta de l'Estat i considera que "amagaran el cap sota la closca com han fet altres vegades". 

 

Sense notar-ho 

Mas ha reconegut que no va notar que el seu telèfon estava infectat amb el programari Pegasus: "No ho notava en absolut. Fa molts anys que tinc aquesta sospita, que el meu telèfon està intervingut". Davant de les seves sospites, ha explicat que evitava dur el telèfon a sobre en reunions, però afirma que en aquell moment eren només sospites, tanmateix, no tenia cap confirmació. Ara arriba la confirmació i amb ella el que Mas ha qualificat de "sensació d'indefensió".