L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha anunciat que renuncia a la presidència del PDeCAT, una decisió que ja estava acordada amb l'executiva del partit des de l'any passat però que ha transcendit avui. És el "segon pas al costat" que fa just dos anys després de reunciar a la presidència de la Generalitat per facilitar l'acord entre les formacions independentistes que va donar pas a l'elecció de Carles Puigdemont. 

L'executiva del partit s'ha reunit a les 17.30 i Mas ha comparegut després en roda de premsa a la seu de la formació per explicar les raons de la seva renúncia.

La renúncia de Mas arriba una setmana abans de conèixer la sentència del cas Palau, que es farà pública el dia 15, i que podria condemnar l'antiga Convergència. La sentència determinarà l'abast de l'espoli del Palau de la Música, del qual la Fiscalia sosté que 6,6 milions d'euros van anar a parar a Convergència Democràtica (CDC), partit del qual Mas n'era president.

Durant el judici, celebrat l'any passat, els acusats Fèlix Millet i Jordi Montull —que havien pactat amb el ministeri públic a canvi de rebaixar les seves penes— van assegurar que CDC cobrava comissions a canvi d'obra pública a través del Palau. Una afirmació que la formació va negar. 

La dimissió també arriba després que aquest dilluns el mateix Mas traslladés al comitè nacional del partit que no és partidari de repetir eleccions al Parlament, pel risc a perdre la majoria absoluta, un escenari que xoca amb la voluntat de Junts per Catalunya (JuntsXCat) de forçar nous comicis en cas que el seu candidat, Carles Puigdemont, no pugui ser investit. 

L'excap de la Generalitat va ser designat president del PDeCAT el juliol del 2016, en el congrés fundacional del nou partit. Un 95,07% de les bases del Partit Demòcrata van avalar que Mas i Munté formessin el tàndem presidencial —l'única candidatura que s'hi va presentar—, tot i que el pes executiu el tindrien Pascal i Bonvehí.

Precisament aquest dimarts fa dos anys que el mateix Mas va fer el "pas al costat" en renunciar a la presidència de la Generalitat en favor de Carles Puigdemont, per desbloquejar les negociacions entre JxSí i la CUP després de les eleccions del 27-S del 2015.