L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha assegurat durant la seva declaració de 3 hores davant el Tribunal Suprem que estava a favor d’una convocatòria d’eleccions i no de la declaració d’independència que es va proclamar, finalment, el 27 d'octubre.

Segons fonts judicials, Mas ha explicat com el 26 d'octubre Carles Puigdemont va estar a punt de signar el decret d'eleccions i que finalment va fer una DUI "sense efectes". L'expresident, que aquell dia va estar al costat de Puigdemont, no ha explicat la raó del canvi d'opinió. Ha dit que no la sabia. 

Artur Mas no ho ha dit directament perquè ho ha deixat veure al llarg de la seva declaració, en la qual ha respost a totes les parts, també les 50 preguntes de VOX. L'expresident ha mostrat el seu paper en dies clau, com el 10 d'octubre on Puigdemont va proclamar la independència i la va deixar en suspens 10 segons després.

Artur Mas ha explicat que en totes les reunions que va assistir manifestava que si no hi havia acord, s'exposaven a una activitat delictiva i que els imputessin un delicte de desobediència.

També ha donat "veracitat", segons apunten fonts judicials, al contingut de l'agenda de Josep Maria Jové, ja que ha anat confirmant totes les reunions que hi figuren i en les quals ell va assistir.

Comissió bilateral a tres

Durant tota la declaració l'expresident Mas s'ha posat del costat del diàleg i la negociació i ha explicat que va tenir contactes amb Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba, a través de tres emissaris polítics, per negociar una sortida dialogada al conflicte. La comissió buscava un referèndum pactat.

Les reunions d'aquest comitè a tres van durar un any i mig i hi estaven convocats un representant del PP, un del PSOE i un de CIU. Les reunions a tres van començar després del 9-N.

Artur Mas ha situat aquestes negociacions entre el 2014 i 2015. Just els anys de president i el de la consulta del 9-N per la qual ha acabat condemnat.

Declaració simbòlica

L'expresident ha explicat que ha dit al jutge que "la declaració d'independència del 27 d'octubre va tenir un valor purament simbòlic". "El referèndum va ser real, la declaració d'independència tenia un caràcter més parlamentari i simbòlic, ho he explicat així", ha concretat Mas.

"Jo defenso la idea de la sobirania de Catalunya, del dret a decidir del poble català. Fins i tot de la independència de Catalunya, entesa com un futur Estat català, en el marc europeu", ha explicat Mas que ha dit al jutge i ha exposat que "aquest procés sobiranista ha nascut de l'arrel del poble català, que cal tenir-ho en compte, i que les institucions catalanes han intentat en tot moment acompanyar aquest procés popular cap a la sobirania amb una voluntat d'entesa i negociació de diàleg amb l'Estat espanyol que no ha tingut contrapartida".

"He explicat que no hi havia un comitè estratègic del dret i del revés", ha dit Mas. I és que Pablo Llarena ho basa tot en el que diu l'Enfocats, el document trobat a casa de Josep Maria Jové on es defineix tot el full de ruta cap a la independència. "Se'ns convocava a una sèrie de reunions de caràcter moltes vegades informal, de composició invariable, on es parlava de política", ha explicat a les portes del Suprem on ha afegit: "Si els polítics no podem parlar de política, de què hem de parlar?".

"Són persones escollides pel poble, a través de les eleccions, que tenim mandats polítics i electorals que hem d'intentar complir en la mesura de les nostres capacitats i possibilitats", ha afegit.

Mas s'ha mostrat satisfet de quedar en llibertat i "molt trist" per la situació de presó en què encara hi ha determinades persones i "trist també perquè hi ha persones que estan fora del país i que no poden tornar a risc d'entrar a la presó". "Aquesta tristesa és el que no em permet celebrar el d'avui amb més llibertat i, sobretot, amb més èmfasi".