Francesc Homs i Artur Mas en l'acte de tancament de campanya de DiL / EFE

El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, ha cridat a votar Democràcia i Llibertat el 20D per “barrar el pas” a “aquells que des de Madrid faran tot el que puguin contra Catalunya i contra els grans somnis i projecte del poble català”. Aquest ha estat el seu darrer missatge en l’acte de tancament de campanya que s’ha celebrat al Centre de Convencions Internacionals del Fòrum de Barcelona.

“Si nosaltres no hi anem, els altres hi aniran i això portarà Rajoy a la Moncloa. Barreu el pas a un govern entre PP i Ciutadans, que l’única cosa que farà és anar contra els somnis de Catalunya”, ha reblat el líder de CDC.

Mas ha recorregut a una melodia molt similar a la d'aquell “si tu no hi vas, ells tornen” que va donar tan bons resultats al PSC en anteriors eleccions generals a Catalunya per fer una darrera crida a la participació dels electors que van votar Junts pel Sí el 27S.

Prat, Macià, JFK i Brandt

Al llarg del seu parlament, el líder convergent ha evocat Prat de la Riba i Francesc Macià, ha recorregut a una cita habitual de J.F. Kennedy –“al llarg de la història només algunes generacions tenen el privilegi de defensar la llibertat a l’hora del màxim perill”– i Willy Brandt –“els qui s’enganxin al passat difícilment podran construir i veure el futur”.

Tot plegat per subratllar que les generacions actuals no poden fallar en l’objectiu que s’ha plantejat. “No només es tracta de fixar-ho en el nostre horitzó, sinó d’aconseguir-ho, fer-nos-ho nostre, per això aquesta enorme responsabilitat”, ha advertit tot recordant que “molta gent ha deixat l’energia, el talent, la seva suor i llàgrimes, l’exili i a vegades dissortadament la seva vida perquè aquest país pogués arribar a aquest moment que viu”.

ERC i el tripartit

El darrer a parlar ha estat el candidat Francesc Homs que, per primer cop durant la campanya, ha dedicat una crítica directa a ERC i el seu paper al tripartit. “Hi havia gent que es deia independentista, però feia president al senyor Montilla”, ha retret, sense citar els republicans. I també a la CUP, en referir-se a “alguns independentistes que haurien de decidir si es dediquen a fer bona política o a assenyalar la gent amb el dit”.

El candidat ha volgut reivindicar el paper de Convergència –“la gent de CDC és honesta, honrada, forma part del primer partit d’aquest país, que davant els problemes, els reptes i les dificultats s’obstina a trobar-hi solucions”– i el del president Mas –“ets el polític d’aquest país que ha fet que més gent i més vegades s’hagi preguntat: i aquest home com és que segueix?".

De Gispert desitja a Duran que quedi fora

No obstant, una de les intervencions més celebrades ha estat la de Núria de Gispert, portaveu de Demòcrates, la formació escindida d'Unió i integrada a DiL i JxSí: “El 20D hem de guanyar per reblar el clau del 27S. Aquest és el nostre objectiu. Ser els primers DiL, el segon ERC, el tercer, quart i cinquè, m’importa un 'bledo'. I l’altre objectiu que el Duran no en tregui cap”, ha reclamat. “No aplaudiu tant que tinc poc temps i he de dir moltes coses”, ha hagut de demanar l'expresidenta del Parlament.