L'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell, que tanca la llista del PDeCAT pel 14F, ha proposat aquest dimarts reobrir el debat sobre un pacte fiscal per a Catalunya i s'ha qüestionat si aquesta pàgina no es va passar "massa ràpid". Mes-Colell ha mantingut un diàleg aquest migdia amb la candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón, en el qual han abordat les propostes de la formació demòcrata en matèria d'economia i recerca.

"Hem de reviure el tema del pacte fiscal construït al voltant d'una agència tributària potent i sota el principi que des de Catalunya es recapten tots els impostos de Catalunya, i després es comparteixen com s'hagin de compartir", ha sostingut l'exconseller.

L'expresident de la Generalitat Artur Mas va plantejar en 2012 al llavors president del govern espanyol Mariano Rajoy la possibilitat d'un pacte fiscal per a Catalunya, però va desistir en poc temps d'aquesta via. "Ara no jutjaré si passem massa ràpid la pàgina del pacte fiscal, però segur que és una pàgina que val la pena llegir", ha afegit Mas-Colell.

L'exconseller també s'ha mostrat partidari d'eliminar l'impost de successions, un dels temes calents d'aquesta campanya. Recentment es va saber que Junts va optar per no suprimir-lo, almenys, en aquesta legislatura. CUP, comuns i ERC són partidaris de mantenir-lo. "Estaria bé que imitéssim Portugal o Itàlia, ja no dic Finlàndia, però això té implicacions en la fiscalitat: impost de patrimoni -que no existeix en cap altre lloc d'Europa- i que caldria eliminar", ha dit l'exconseller.

Cal gestionar el "mentrestant"

Per la seva banda, Àngels Chacón ha insistit que el PDeCAT és una formació independentista, però ha recordat que cal gestionar el "mentrestant". Per això, s'ha compromès a reclamar i negociar un millor finançament per a Catalunya i a treballar per aconseguir "tots els recursos que facin falta" per la Generalitat de Catalunya. "Tenim un objectiu, sí, però no perdrem oportunitats mentrestant", ha apuntat.

Preguntada per una possible aliança amb el PSC per reclamar un millor finançament per a Catalunya, Chacón ha dit als socialistes catalans que "no s'equivoquin" i es creguin que amb un pacte fiscal el PDeCAT ja estarà "content": "Volem ser independents".

"Mentrestant, anirem a solucionar, a pactar, a recaptar tots els recursos que ens corresponen. Però que no es pensin que amb un pacte fiscal la gent deixarà de ser independentista", ha apuntat l'exconsellera d'Empresa. I, per això, ha reclamat al PSOE i al PSC "coratge" per "tractar políticament una qüestió política".