El president Artur Mas confessa que va patir molt amb la ruptura del seu partit. Parla del dolor que va sentir amb les esquerdes internes, a nivell de la seva formació, però també externes, amb els partits independentistes actuals: "Un dels objectius pels que marxo el 2016 és perquè no s'esberli cap tipus d'unitat. Si hagués pensat que això hauria pogut passar, no sé què faria aleshores. No tenia ni la més mínima intenció. Sobretot pel que fa a la ruptura la interna ho he viscut molt malament quan això no havia passat en 40 anys", en declaracions al FAQS de TV3.

Mas fuig de polèmiques i hi veu diferents factors com els culpables: "Hi ha molts responsables al mateix temps, una manera de fer les coses, unes condicions objectives com és la repressió, la manca d'unitat estratègica entre els socis nacionalistes, que l'únic que fan és engreixar l'adversari i debilitar-nos...". Però tornant al passat, el president reitera que si va proposar "Carles Puigdemont és perquè el procés sobiranista no es trenqués, tampoc el partit, i donar un missatge important a la ciutadania". És evident que no va aconseguir tots els objectius que es va proposar. D'altra banda, tanca files amb el president Puigdemont i assegura que mantenen una relació: "Ens hem enviat alguns missatges en els darrers dies. L'última vegada que hi vaig poder ser i veure'l va ser abans de l'estiu". Mas confessa que prefereix mirar-se als ulls i veure's amb "seguretat" un parell de vegades l'any des de Waterloo.

A més, justifica que la fina línia entre ometre la informació i mentir és molt fina i quan toca avaluar el seu paper, així intenta explicar-ho: "No s'ha mentit d'una manera obscena i voluntària, ara si em diu que s'han exagerat certes coses i en algun moment no hi va haver una dosi de realisme suficient, m'ho aplico a mi mateix". A la vegada, admet que molts condicionants el van portar a reaccionar així: "No li puc negar, quan jo pressionat pels socis de govern vaig dir en divuit mesos hem d'estar preparats per fer el pas a la independència, no va ser una mentida però sí un error. Em podia haver quadrat més i reafirmat en el que jo pensava".

I posant la mirada en l'actualitat, ho fa extensiu als pressupostos i la taula de diàleg: "I això val per tot també, pel finançament o l'aeroport". De fet, assegura que li consta que Junts volia anar a la taula però el resultat "no és bo" perquè, tornant a l'inici de les seves reflexions, suposa "una imatge de divisió dins el món sobiranista". Per això lamenta "no haver estat capaços d'arribar a un acord conjunt, un esforç i presentar-se a l'interlocutor, en aquest cas l'espanyol, com un bloc".

Mas recorda que aquesta és "una de les fortaleses i alhora debilitats" de l'independentisme. I en el famós mentrestant, mentre no assoleixen l'objectiu sobiranista, Mas exigeix "l'obligació de millorar les condicions de vida i de forma desacomplexada". I recorda que els pressupostos estatals es tancaran ja i el marge de maniobra està en els propers vuit mesos, amb la mirada a un 2023 amb unes eleccions "a les Corts, municipals i en moltes autonomies". I d'allà, no descarta que en pugui sortir una Moncloa habitada per PP i Vox per això adverteix que ara "és el moment".

Fotografia de portada: imatge de recurs del president Artur Mas