El portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha afirmat que el procés de refundació que el seu partit ha començat és una oportunitat  per "rellançar" el partit i sortir-ne "més forts", tot pegat després que la formació concatenés derrotes electorals els darrers anys. La desfeta electoral i les males perspectives en futures eleccions són un factor important en el procés de refundació, ja que com reconeix el mateix Martín Blanco: "hi ha coses que no s'han fet bé". En el camí de la refundació veus de dins del partit han qüestionat el paper el d'Inés Arrimadas, la líder de la formació, però el portaveu de Cs al Parlament es desmarca:  "Confio plenament en la capacitat de lideratge d'Inés Arrimadas i Carlos Carrizosa". 

Martín Blanco ha remarcat que durant el procés d'escolta "tot se sotmetrà a l'escrutini" de la militància, també qui ha de pilotar el partit, ha assegurat en una entrevista a l'ACN. El portaveu parlamentari ha assenyalat que entre els als resultats electorals que va partir la formació s'inclouen és del 2021 a Catalunya, quan van passar de 36 diputats a 6. Tanmateix, subratlla que el context de les darreres eleccions era "molt hostil i difícil"  i veu els comicis com "un primer pas per tornar a recuperar la força" que s'havia tingut. En qualsevol cas, creu que Carrizosa ha desenvolupat "un lideratge inqüestionable" i no considera "just" ni "convenient" exigir responsabilitats per la davallada en escons.

La taula de diàleg 

El diputat de Ciutadans ha denunciat que la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat ha pactat que l'independentisme sigui "impune". Martín Blanco ha assegurat  quan l'executiu espanyol parla de "desjudicialització del conflicte" està "acceptant la lògica del separatisme" i remarca que desjudicialitzar vol dir "impunitat per als polítics que interessen al govern espanyol" i que "no se sotmetin al principi de legalitat". 

Per a Martín Blanco la taula és "un invent dels separatistes" que han aconseguit "imposar" al govern espanyol. El diputat taronja veu "lamentable" que la Moncloa assumeixi la "retòrica nacionalista" amb una negociació "entre dues parts en peu d'igualtat". El portaveu parlamentari carrega especialment contra la "desjudicialització" que es busca obtenir amb el diàleg i remarca que és "una irresponsabilitat enorme" per part de l'executiu espanyol perquè implica treure als jutges "la capacitat de dir el que és legal i el que no". De fet, assegura que aquesta "idea perversa" segons la que "els governants poden fer el que els doni la gana" està "molt mal vista a l'Europa moderna contemporània".