Nova ofensiva de Nacho Martín Blanco. El diputat i portaveu de Ciutadans al Parlament no ha pogut evitar manifestar, un cop més, el seu menyspreu per la defensa de la llengua catalana. Després de posicionar-se a favor de la imposició del 25% de castellà a les escoles catalanes i d'exigir l'aplicació forçosa de la sentència del Tribunal Suprem, avui el taronja ha carregat a través de les xarxes socials. I és que dos activistes han iniciat una vaga de fam posicionant-se en contra de l'acord pel català entre Junts, ERC, PSC i Comuns que reconeix per primer cop el castellà a les aules. Una aposta molt criticada per alguns sectors de l'independentisme. Tot i això, Ciutadans ja s'ha posicionat en contra de la mesura, i Martín Blanco ho ha demostrat amb un comentari crític a Twitter. Concretament, ha decidit descriure els dos activistes per la llengua com a "il·luminats".

El comentari l'ha fet en resposta a una piulada de l'expresident Quim Torra, que ahir va ser a Vic per donar suport als activistes, Jaume Sastre i Carles Furriols. Així, el portaveu taronja no ha pogut estar-se de criticar-lo també a ell. "L'expresident de la Generalitat donant suport a dos il·luminats que es posen en vaga de fam per protestar contra les sentències que preveuen que els nostres fills puguin estudiar el 25% de les hores lectives en la llegua de la majoria dels catalans, el castellà", ha carregat. I no només això: també ha deixat anar un últim atac per arrodonir-ho tot: "No hi toquen".

"Cal passar a l'acció"

Dos activistes han començat una vaga de fam per protestar contra la modificació de la Llei de Política Lingüística. Es tracta de Carles Furriols i Jaume Sastre. El segon ja va fer una vaga de fam l’any 2014 durant 41 dies per protestar contra la política educativa del llavors president balear, José Ramon Bauzà, i reclamar un sistema educatiu en català a les Illes Balears. Ara ho farà, juntament amb l’altre activista, per protestar contra l’acord entre Esquerra Republicana, Junts, PSC i Comuns per incloure el castellà com a llengua reconeguda a l’escola catalana. Aquest dimecres han anunciat que la protesta s’allargarà fins al 28 d’abril, dia en què es preveia que el Parlament votaria la modificació de la Llei de Política Lingüística, tot i que finalment aquesta data s'ha aplaçat. "Cal passar a l'acció; la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el 25% ha estat la gota que ha fet vessar el got", ha assenyalat Jaume Sastre.

Els dos activistes esperen que durant els dies que duri la vaga de fam puguin rebre visites de persones que se sumen a la causa. Durant una presentació als mitjans, els dos activistes han denunciat els atacs de la justícia espanyola contra el català i contra el moviment independentista i han fet una crida a la mobilització i a "plantar cara" a aquests atacs. De fet, Sastre ha acusat directament als jutges de "culpables" i ha demanat que "primer posin ordre a casa seva", en relació amb les poques sentències que es fan en català.