La secretària general i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha mantingut la posició de la resta d'alts càrrecs del seu partit i ha restat importància a l'escridassada que va rebre aquest dijous el president de la seva formació, Oriol Junqueras, a la manifestació contra la cimera hispanofrancesa celebrada a Barcelona. Vilalta ha confirmat el que ja es deia ahir des d'ERC, que Junqueras havia abandonat la protesta per un altre compromís que tenia agendat i no pas per la xiulada. La portaveu d'ERC ha indicat que tot i que no li agraden els retrets entre independentistes, "respecta totes les opinions". Ara bé, Vilalta no ha negat que hauria preferit que els retrets s'haguessin canalitzat contra "aquells que no ens permeten el dret a l'autodeterminació". Vilalta ha tancat el tema assegurant que tot queda "com una anècdota" ja que "la gran majoria de gent es va manifestar en un to positiu".

La Guàrdia Urbana va xifrar en 6.500 els participants de la manifestació independentista contra la cimera i els organitzadors l'eleven a 30.000. Milers de persones es van concentrar des de les 9 hores del matí a l'alçada de la Font Màgica de Montjuïc amb el lema "Aquí no s'ha acabat res" per respondre a la "provocació" que consideraven que representava la cimera. ANC, Òmnium i Consell de la República, a través d'un manifest, van advertir al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i al president francès, Emmanuel Macron, que "no hi ha normalitat sinó un conflicte polític no resolt". Vilalta s'ha sumat a tots els sectors de l'independentisme que han celebrat l'èxit de la protesta i ha admés que encara hi ha "molta feina per fer". "Els consensos de país ens demanen autodeterminació i amnistia, tenim ganes de fer la feina i seguir avançant per desjudicialitzar", ha afegit la portaveu d'ERC.

Roger Torrent recorda la presó de Junqueras

Per la seva banda, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, considera que l'escridassada que va rebre el president d'ERC va ser "totalment injusta". Així ho ha defensat en una entrevista a Ràdio 4 i La 2, on ha remarcat que el líder dels republicans va estar tres anys a la presó "per defensar uns determinats principis polítics" i ha assegurat que els xiulets van ser per part d'una "minoria". "No contribuiré a elevar a categoria una minoria", ha sentenciat. Tot i això, el conseller d'Empresa i Treball ha considerat que és "saludable" que hi hagi "mirades i opcions diferents" dins del moviment independentista.

Els pressupostos

Finalment, sobre els pressupostos, Marta Vilalta ha assegurat que el Govern treballa perquè el país tingui comptes i ha recordat que fa més de dos mesos llargs que s'està negociant per aconseguir aprovar-los. La dirigent d'ERC ha apel·lat al PSC i a Junts per Catalunya i els ha advertit que ningú entendria que "no fessin possible l'acord pressupostari" ja que el que cal ara és "posar els interessos col·lectius per davant de tot". Per tot això, Vilalta ha indicat que l'acord s'hauria d'assolir "ens els propers dies".