La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha defensat mantenir la taula de diàleg encara que hi hagi un canvi de govern a Espanya. Vilalta s'ha mostrat en la línia del que aquest mateix divendres ha afirmat el president Pere Aragonès, en una entrevista a l'ACN. En una entrevista aquest divendres a RAC1, Vilalta ha assegurat que malgrat ser conscients de la dificultat de la taula de negociació davant d'un govern espanyol en mans del PP "ens asseurem davant de tothom", i especialment davant dels "qui no comparteixen res per defensar la república catalana". Vilalta ha apuntat que l'independentisme ha de seguir defensant "una via de la negociació i el diàleg", que fa guanyar "credibilitat a escala interna i externa".

El paper de Borràs al 17-A

Vilalta també ha parlat sobre la polèmica contra la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, arran de l'homenatge a les víctimes del 17-A aquest dimecres on desenes de persones concentrades als voltants de la Rambla van esbroncar a representants polítics i van cridar "volem la veritat", "vergonya" i "vosaltres, feixistes, sou els terroristes", mentre mostraven pancartes amb lemes com "Reclamem explicacions", fins al punt que un dels concentrats va trencar el minut de silenci cridant: "Espanya és un estat assassí, volem la veritat, hipòcrites". En finalitzar l'acte d'homenatge, Borràs es va apropar a un dels grups que va protagonitzar la protesta, que la va rebre amb una ovació i crits de "presidenta, presidenta", mentre l'animaven a "trencar el Govern".

La portaveu d'ERC ha afirmat que l'acte d'homenatge a les víctimes del 17-A no era el moment perquè la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, fos "corejada" ni perquè hi tingués "protagonisme". Sobre el moment en el qual es va interrompre el minut de silenci amb crits, Vilalta ha afirmat que la situació li va provocar molta tristesa, ja que considera que l'homenatge era per a les víctimes de l'atemptat i els familiars. "Que es trenqués aquest minut de silenci és una falta de respecte, no tocava en aquell moment". Així doncs, també ha dit que demostra una "falta d'empatia" cap a les víctimes la interrupció del minut de silenci en l'acte en record a les víctimes. Sobre la petició de reconsideració contra la suspensió de Borràs presentada per JxCat, ha assegurat que ERC no l'acceptarà: "Ens mantenim en la mateixa argumentació, són els mateixos fets, els mateixos supòsits", ha dit.

Tensió a JxCat

Sobre la tensió que aquesta polèmica ha provocat internament a JxCat, Vilalta ha dit que aquesta situació "malauradament" no és nova, assegurant així que la divisió en el partit hi és des de fa mesos. Això, ha expressat la dirigent republicana, resulta "un factor desestabilitzador": "No és bo pel govern, ni per la ciutadania ni pel país". La portaveu també ha lamentat que hi ha "veus de JxCat que van a la contra, i critiquen o no volen complir allò que es va acordar amb el pla de govern", com ara pel que fa a la taula de diàleg. "Si algú creu que ha de reflexionar, perquè és molt crític i creu que no s'està complint, que proposi una alternativa i una solució", ha afegit.

Borràs en una entrevista aquest dijous a RAC1, va criticar l'absència de la vicepresidenta primera del Parlament, la republicana Alba Vergés, a l'acte i deixés en mans de la vicepresidenta segona, la socialista Assumpta Escarp. Vilalta ha acusat la presidenta suspesa del Parlament de voler "fer una polèmica" per a "desviar" el focus. I ha justificat el Parlament quedava representat amb la figura de la vicepresidenta segona.