Marta Rovira ha defensat aquest matí la proposta de l'acord de claredat que va fer ahir el president Pere Aragonès al Parlament de Catalunya, tot i que aquesta no ha convençut a cap altre grup parlamentari i ja ha topat amb el rebuig del govern espanyol, pocs minuts després que el cap de Govern l'anunciés després de setmanes avançant la seva intenció de formular un plantejament que inclou bona part de la societat. Amb tot, Rovira creu que la reacció de la Moncloa en roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres, que es va produir mentre Aragonès parlava al Parlament, és totalment esperable i que ningú es pot sorprendre davant les declaracions de la portaveu, Isabel Rodríguez, que va allunyar qualsevol possibilitat a la canadenca.

"L'única manera de resoldre el conflicte" 

"La reacció del govern espanyol és la que ha de ser. Algú es pensava que el dirien que si a la primera? Ells tenen la posició i el que intenta el president és acumular tota la força democràtica en una proposta que pot rebre el suport internacional", ha defensat Rovira, que també ha volgut esclarir tots els rumors que asseguraven que el govern espanyol ja sabia d'aquesta proposta abans que Aragonès la pronunciés al Parlament, assegurant que això és fals. Amb tot, ha reconegut que Aragonès l'havia anada explicant en els últims dies als "actors que vol interpel·lar", sense donar més detalls. Alhora, però, ha celebrat que si aquest acord de claredat s'ha de negociar amb el govern espanyol, l'actual coalició entre PSOE i Unidas Podemos és el "més progressista que podem tenir al davant". 

Rovira ha explicat també que l'opció del que es coneix com a via canadenca és resultat de l'aprenentatge dels últims 10 anys i de la constatació que Catalunya vol votar per esdevenir un estat independent: "Fa una dècada que estudiem quines vies tenim per fer-ho i les hem esgotat pràcticament totes, però ens queda pendent aprovar un pacte de claredat i fixar les condicions per fer un referèndum que representi el 80% de la societat que vol votar. És l'única manera de resoldre el conflicte polític i que recull el gran consens social". La xifra del 80%, que inclou votants de partits no independentistes segons la dirigent d'ERC s'ha anat repetint intensament en els últims dies i, diu Rovira, "és la nostra força democràtica més amplia i transversal". 

Rovira demana teixir complicitats internacionals 

La secretaria general d'Esquerra, que viu a Ginebra des que es va exiliar el 2017, destaca també que aquesta opció plantejada per Aragonès és rellevant perquè té el suport internacional, ja que la voluntat de votar "és comprensible" arreu del món. "El que reivindiquem és convocar un referèndum amb legitimitat interna suficient, en el que tothom se senti interpel·lat i que sigui homologable internacionalment, perquè després se'ns reconegui a tot el món i que se'n pugui aplicar el resultat", ha exposat Rovira, que també ha marcat com una urgència que el moviment independentista teixeixi més "complicitats internacionals", quelcom que ara, segons ella, no existeix i molta gent no té consciència del problema que hi ha entre Catalunya i l'Estat, així com la repressió que Espanya exerceix sobre el país. 

Retrets de Rovira a Junts

Alhora, Rovira s'ha referit a la petició d'una qüestió de confiança a Aragonès, així com ha fet la CUP, i la secretaria general, seguint la línia de la resta de republicans, ha allunyat aquesta possibilitat i s'ha centrat a denunciar que "Junts té moltes decisions pendents i les està externalitzant cap al govern de Catalunya. Hem estat parlant moltíssim, també de l'acord de govern, que és allà on Junts posa la pressió. Ara ells han de debatre i decidir que volen fer respecte al govern i respecte a l'acord de claredat", ha conclòs.