La 'número dos' d'ERC per al 21-D, Marta Rovira, ha qualificat d'"intent de coacció" la providència del jutge del Tribunal Suprem (TS), Pablo Llarena, en la que demana a la Guàrdia Civil d'ampliar la investigació sobre el procés sobiranista i que en ella inclogui la mateixa Rovira, entre altres dirigents.

"És un intent de coacció però no té efectes. Que s'ho apuntin. No hem comès cap delicte, estem defensant el programa electoral i unes idees i ho continuarem fent fins al final", ha dit en una conferència al fòrum Primera Plana.

Rovira ha acusat l'Estat d'haver emprès una repressió política i judicial contra Catalunya, però ha assegurat que això no impedirà que ERC continuï defensant el seu projecte independentista: "No ens podem sentir intimidats. No fem res més que defensar els interessos del país".

Intimidar l'independentisme

La també secretària general d'ERC ha censurat que l'Estat va començar a tractar d'intimidar a l'independentisme el 20 de setembre d'aquest any, amb l'operació policial contra diversos alts càrrecs de la Generalitat vinculats al referèndum, i ha insistit que no han comès "cap delicte".

Preguntada per l'empresonament del líder del partit, Oriol Junqueras, Rovira ha insistit que continua sent el candidat a la Presidència de la Generalitat malgrat la seva situació, i ha defensat que és a la presó "molt probablement perquè és el millor candidat".

"Tenim un candidat que es diu Oriol Junqueras i creiem que és el millor candidat per dirigir la nova fase en què ha d'entrar el país. Junqueras és el nostre candidat", ha proclamat Rovira davant del debat generat sobre qui ha de presidir la Generalitat si guanyen els sobiranistes.

Tanmateix, davant de l'empresonament de Junqueras, no ha descartat la possibilitat d'haver d'assumir ella en el futur un rol de més importància encara que el que ja té actualment: "Assumeixo tota la responsabilitat que es pugui derivar d'aquesta situació".

La llibreta de Jové

Preguntada per les anotacions a la llibreta de l'exnúmero dos de Junqueras a la Conselleria de Vicepresidència i Economia, Josep Maria Jové, Rovira ha evitat fer comentaris perquè ha assegurat desconèixer el seu contingut i ha conclòs: "Hauria de repassar les meves llibretes".

Ha insistit que el seu partit no prioritza la via unilateral la independència, però tampoc no l'ha descartat, i ha assegurat que, després dels comicis, ERC enarborarà la bandera del diàleg i la negociació perquè així ho ha fet des de "el primer dia".

Els republicans reiteren la que ha estat la seva posició en aquesta campanya: si guanyen buscaran el diàleg amb el Govern central després de les eleccions però, si aquest el rebutja, seguiran endavant amb els seus plans "sense demanar permís" -eviten esmentar explícitament la paraula unilateral-.