"S'ha acabat fer autocrítica, no en farem més". Amb aquesta contundència s’ha expressat la secretària general d’ERC, Marta Rovira, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio on també ha volgut deixar molt clar que “el Govern estava preparat i tenia les estructures d’estat necessàries per tirar endavant amb la independència tot i la persecució política i judicial que hi havia”.

En la mateixa línia, la secretària d’ERC ha insistit en que el Govern de la Generalitat estava preparat per fer el que va fer, “si fins i tot teníem l’Agència Tributària Catalana preparada!”, ha matisat, però al que no estava disposada la Generalitat era a “assumir escenaris de violència”.

Sobre les eleccions programades pel 21 de desembre, Rovira ha assegurat que ERC se les prendrà com una oportunitat “per més il·legal que hagi estat la convocatòria”, la número 2 per Barcelona diu que els comicis “són el referèndum que mai ha acceptat l’estat espanyol”.

Rovira ha llençat un missatge als ciutadans: “Tenim la oportunitat de revalidar el mandat democràtic que se’ns va encomanar el 27 de setembre”. També ha instat a aprofitar les eleccions per ser contundents, en funció d’aquesta contundència, ha exposat que es reprendrà el camí a la República”.

La secretària republicana ha indicat que la comunitat internacional té els ulls posats a Catalunya, és per això que considera que “l’estat espanyol no tindrà cap més remei que acatar els resultats del 21-D”. Amb la mateixa seguretat ha exposat que si pel contrari guanya el bloc de l’article 155, “arrasaran amb tot. De què van citant professors?, aquests arrasen amb el que faci falta”. Sense deixar de banda el tema del 155, Rovira ha sentenciat el següent: “Si torno a sentir algú que diu que el 155 s’aplica de forma lleu... no sé pas que faré”.

Els presos polítics

“Els consellers estan a la presó per un tribunal que no és competent, ho diuen catedràtics de dret penal de l'estat espanyol, no només és cosa meva". La secretària d’ERC ha volgut dedicar unes paraules als consellers empresonats i als líders de les entitats sobiranistes Jordi Sànchez i Cuixart, d’aquests últims ha deixat clar que “no se’ls pot acusar de violents quan precisament sempre han estat els primers en evitar els aldarulls”.

L'economia catalana

Sobre el trasllat de la seu de més de 2.700 empreses fora de Catalunya, Marta Rovira ha carregat tota la culpa al govern espanyol, acusant-lo de fer “un discurs catastròfic perquè les empreses marxin. Si la economia està alterada és per culpa de l’estat espanyol”. Tot i això està més que convençuda que l’economia catalana és privilegiada i es restablirà.

En referència a les declaracions del president Puigdemont en una televisió israelí, on va dir que els catalans potser haurien de decidir la seva permanència a la UE en un referèndum, Rovira ha subratllat que ells són “eurocrítics, però no euroescèptics”.

Finalment, no ha descartat un Govern de concentració amb el PDeCAT, la CUP i els Comuns, però s’ha mostrat una mica reticent a que se la posicioni com la futura presidenta de la Generalitat ja que ella només treballa “perquè Junqueras sigui president”.