Les autoritats marroquines han prohibit en les últimes hores una protesta convocada per a dilluns que ve, dia 19, a la ciutat del nord de Nador, veïna a Melilla, contra la repressió a Catalunya. La coordinadora del grup que havia convocat la manifestació, Fadua Amrani, ha informat a Efe que les autoritats locals han rebutjat per escrit la celebració de la protesta, acordada diumenge passat per a dilluns que ve davant del Consolat General d'Espanya.

La prohibició no és estranya, ja que els nacionalistes rifenys -organitzadors de la protesta- tenen prohibit manifestar-se des del passat estiu i Rabat reprimeix les protestes espontànies amb contundència. Tot i això, segons aquest dilluns publicava El Confidencial, les autoritats marroquines havien permès la protesta en una moviment que s'hauria interpretat com un toc d'atenció de Rabat al Govern espanyol.

La protesta volia "denunciar els empresonaments" i la "persecució política, per part del Regne d'Espanya, del president legítim de Catalunya, Carles Puigdemont". A més, instaven Espanya a "tornar a la legalitat democràtica i respectar les decisions del poble català sorgides de les urnes", segons indica el text que demana l'autorització de la protesta. 

Al costat d'aquestes reivindicacions, els convocants, que deien parlar en nom del "Hirak" (el moviment popular rifeny), demanaven a més de l'alliberament dels prop de 400 activistes detinguts després de les revoltes socials rifenyes del 2017.

Abans fins i tot de conèixer-se la prohibició, diferents comitès del Hirak es van desvincular de la convocatòria: així, la secció de Nador del moviment va indicar en un comunicat "aparells de l'Estat" marroquí eren qui estaven darrere d'ella, amb la finalitat d'apartar a les protestes rifenyes del seu "mètode pacífic i les seves reivindicacions socials".

També les comissions de suport al Hirak a Espanya, formades per activistes rifenys residents en diferents ciutats espanyoles, van condemnar en un comunicat conjunt les intencions dels manifestants. "Condemnem amb fermesa aquesta concentració, que lluny d'aportar un suport al moviment (Hirak) està generant una confusió i un fals posicionament del nostre moviment sobre el delicat i complex procés que viu Espanya", ha afegit la nota.

Les protestes socials al Rif van esclatar l'octubre del 2016 després de la mort d'un venedor de peix aixafat dins d'un camió d'escombraries en el qual les autoritats havien tirat la mercaderia que li havia estat confiscada. L'Estat marroquí va optar, a partir del mes de maig passat per la via repressiva per sufocar aquestes revoltes el que ha portat més de 400 persones a la presó.