El Departament de Seguretat Nacional, que depèn del Ministeri de la Presidència, no té constància d'atacs amb Pegasus contra ciutadans espanyols. Així ho assegura La Moncloa en una resposta per escrit a una pregunta formulada pel diputat del Congrés d'EH Bildu Jon Iñarritu.

"No hi ha constància de denúncies, ni dades que avalin l'existència d'atacs amb el programa Pegasus a ciutadans espanyols", afirmen. Recentment s'ha fet públic que el programari israelià s'hauria d’utilitzar per espiar periodistes, activistes i advocats. I és el mateix que s'hauria utilitzat per espiar l'expresident del Parlament Roger Torrent i el regidor de l'Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall, segons va revelar El País i The Guardian al juliol 2020.

Preguntes sense resposta

El diputat Iñarritu va registrar diverses preguntes per escrit sobre aquesta qüestió. Entre altres coses, pregunta per què no es mencionen a l'informe de Seguretat Nacional del 2020 els atacs amb Pegasus, quines investigacions s'han fet sobre aquest programa, quants ciutadans espanyols han estat atacats per espionatge i si el govern espanyol sap qui hi ha darrere els atacs. El diputat basc també va preguntar al Departament de Seguretat Nacional sobre quines accions té pensat prendre contra aquests casos d'espionatges, però aquest no ha respost. 

Una investigació de diversos mitjans internacionals va revelar que el programari Pegasus s'hauria utilitzat per espiar periodistes, activistes i advocats. A partir d'una llista de 50.000 telèfons mòbils afectats, que va aconseguir Amnistia Internacional i l'ONG Forbidden Stories, diaris com The Washington Post han assegurat que hi ha centenars d'executius d'empreses, personalitats religioses, acadèmics, empleats d'ONG, així com polítics.

Ressò internacional

El principal diari francès, Le Monde, també ha posat el crit al cel i ha dedicat una editorial a criticar les pràctiques d'espionatge a través dels dispositius de telèfon mòbil. A l'editorial, el mitjà destaca el "baix cost" de Pegasus, fet que el posa a l'abast de tots els estats "i permet que països com el Marroc o Hongria, que tenen capacitats cibernètiques dèbils, tinguin accés instantani a capacitats d'espionatge molt poderoses".

Microsoft va alertar la setmana passada d'un nou cas d'espionatge de ciutadans catalans, a través d'un programari pirata de l'empresa israeliana Candiru. Es tracta d'un programari que es ven a agències governamentals, i, també va ser espiat pel president Puigdemont, segons va poder saber El Nacional.cat.

 

Imatge principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Efe