El clima cada vegada es fa més insuportable a Madrid quan tot just queda una setmana per a les eleccions autonòmiques del 4 de maig. Aquesta impressió la té la mateixa ministra de Comerç i Turisme, Reyes Maroto, que ha entrat en el joc electoral com a vicepresidenta econòmica del PSOE si Ángel Gabilondo arriba a la presidència. Ella ha estat l'última de rebre les desagradables amenaces per correu postal que s'han reproduït entre diferents polítics i membres de cossos de l'Estat.

En concret, ahir va confirmar que li havien fet arribar una navalla ensangonada. El remitent és un veí del municipi madrileny d'El Escorial, que està diagnosticat d'esquizofrènia i no tindria res a veure amb l'autoria de les altres amenaces a Marlaska, Iglesias i Gámez. Malgrat que la persona que la va amenaçar pateix una malaltia mental, Maroto conclou que tot plegat forma part de "la fractura que promou el PP i que està trencant la societat", en declaracions a TVE. I va més enllà perquè considera que "està en risc la democràcia, i no només a Madrid".

Té la por al cos

Encara no han passat 24 hores des que va rebre el sobre amb la navalla i la por la remou per dins: "Per descomptat que estic espantada, jo he sortit d'un poble molt petit i soc filla d'un agricultor, però els que venim de famílies humils necessitem prosperar. Segueixo pensant, per què jo? Sempre que algú necessita una ajuda, aquí estic. A la vegada, haig de defensar una forma d'entendre la vida amb igualtat i no m'aturaré". 

Davant d'aquells que titllen Maroto d'electoralista, la ministra reitera que no ho ha explicat "per guanyar les eleccions, sinó per arribar a les causes". Però la polarització és latent. Sense anar més lluny, la candidata popular i presidenta en funcions madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha insistit aquest matí a RNE que ella també rep amenaces però "no es dedica" a anar-ho explicant.

Per aturar aquesta campanya on una gran part del pastís dialèctic se l'emporten els retrets, Maroto fa una crida: "Em tranquil·litza que la persona estigui identificada, però a la vegada, quantes persones han fet seves les paraules del discurs de l'odi dient que som un govern criminal? Encara estic preocupada i em pregunto si encara hi ha persones que estan desitjant la meva mort. Hem d'anar a les causes i és aquest discurs que estem escoltant el que s'ha de frenar".

I Catalunya?

En clau catalana, Maroto ha carregat contra els independentistes: "La Generalitat ha estat absent, però això no vol dir que no hàgim reforçat les polítiques, no es tracta de qui creix més, sinó que aquest creixement sigui sostingut en el temps. Catalunya seguirà concentrant una part de la riquesa d'Espanya i un pol d'atracció".

A més, lamenta la falta de contacte amb el Govern: "Necessitem un govern català compromès. Si segueixo com a ministra, treballaré per establir aquests enllaços perquè Catalunya és un punt turístic i empresarial però dins d'Espanya".

Foto de portada: Reyes Maroto en un acte electoral del PSOE a l'Auditorio Pilar García Peña de Madrid.