El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat avui que la seva voluntat és retirar de les tanques de Ceuta i Melilla les concertines i que demanarà un informe per veure quines altres mesures poden substituir-les.

Les concertines són un filat extensible constituït per dues espirals plegades l'una en sentit invers de l'altra, que es col·loca al capdamunt dels murs d'un centre penitenciari a fi d'impedir l'evasió dels interns. Grande-Marlaska ha fet l'anunci d'aquesta proposta a una entrevista a Onda Cero, on ha reconegut que "no és acceptable" veure persones saltant el reixat i que l'estudi de la seva retirada serà una de les seves primeres decisions. "Faré tot el possible perquè els filats de concertines puguin ser retirades", ha puntualitzat.

Així mateix, ha assenyalat que el tractament als immigrants de l'Aquarius que estan sent traslladats a Espanya serà el mateix que el que es dona als que arriben en pasteres al nostre país a través d'Algèria o el Marroc.

La Llei de Seguretat Ciutadana

A l'Aquarius, que ja ha iniciat el seu viatge cap a València, viatgen 51 dones, 45 homes i 10 nens, mentre que els 524 refugiats restants estan repartits a la nau Orione de la Marina italiana i al Dattilo dels guardacostes. Segons el ministre, a tots ells se'ls tractarà igual que a la resta dels immigrants que arriben a les costes espanyoles i se'ls tramitarà els expedients que corresponguin per la seva regularització administrativa, bé d'asil o d'expulsió. "S'aplicarà la llei", ha puntualitzat.

Preguntat si això significa que seran internats en els CIE, com passa amb els que arriben en pasteres, el titular de l'Interior ha recordat que, en tot cas, aquests últims no acaben tots en aquests centres, ja que no hi ha prou capacitat. De fet, molts són acollits per ONGs que col·laboren amb el Govern en aquesta matèria. "La protecció serà igual", ha continuat Marlaska abans de lamentar la situació en la qual arriben els immigrants, molts d'ells sotmesos a esclavitud per les màfies.

D'altra banda, el ministre ha dit que assumeix "tranquil" el seu càrrec i que no va arribar a plantejar-se una resposta que no fos la d'acceptar la cartera i assumir el repte. No ha volgut revelar cap nom de les persones que formaran el seu equip, encara que ha dit que el té ja pràcticament tancat, ha indicat que la Llei de Seguretat Ciutadana es modificarà i que es tractarà d'arribar a consensos en molts aspectes de la norma i ha avalat la pujada salarial per a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.